Letecká doprava

Prestupné lety z Bratislavy a Košíc

Situácia s leteckou dopravou na Slovensku, povedzme si, nie je úplne ružová. V poslednom čase sa však situácia zlepšuje, keďže letecké spoločnosti pôsobiace v Bratislave a Košiciach zavádzajú alebo rozširujú svoju ponuku prestupných letov. Zo Slovenska sa tak na jeden, max. dva prestupy dostanete do stoviek destinácií po celom svete.

Prestupné lety z Bratislavy

Ako prvá spustila prestupné lety low cost letecká spoločnosť flydubai zo Spojených arabských emirátov, ktorá umožnila cestujúcim z Bratislavy zaletieť si cez Dubaj do thajského Bangkoku či hlavného mesta Srí Lanky Colombo, do starobylého Ománu, na rajské Maldivy či na ostrov korenia Zanzibar. Aj pri iných leteckých spoločnostiach sa samozrejme cestujúci môžu dostať do vzdialenejších destinácií, prestupné lety však cestovanie uľahčujú tým, že sa pasažier nemusí počas celého letu starať o svoju batožinu, keďže tá s ním cestuje až do cieľovej destinácie. Prestupné lety zároveň ponúkajú výhodnejšie časy, keďže lety na seba (zvyčajne) nadväzujú a cestujúci tak nemusia na prestupnom letisku tráviť hodiny a hodiny čakaním na svoj nadväzný let.

V závere leta sa k flydubai pridal aj írsky low cost prepravca Ryanair, keď v rámci svojho programu zlepšovania služieb „Always Getting Better“ cestujúcim z Bratislavy umožnil zarezervovať si prestupné lety z Bratislavy cez talianske Miláno do štyroch juhoeurópskych destinácií – Cagliari, Catania (obe Taliansko), Porto (Portugalsko) a Valencia (Španielsko). Spomínanými výhodami je presun na druhý let cez neverejnú časť letiska, preprava batožiny až do cieľovej destinácie a skutočnosť, že oba lety máte pohodlne na jednej letenke. Írsky prepravca sľubuje, že ponuku prestupných letov bude postupne rozširovať, z čoho by v budúcnosti mohli profitovať aj cestujúci zo Slovenska.

Zatiaľ posledným počinom v oblasti prestupných letov zo Slovenska je novinka od flydubai, ktorý iba pred pár dňami spustil s leteckou spoločnosťou Emirates codeshare lety zo Slovenska. Cestujúcim z bratislavského Letiska M. R. Štefánika sa tak otvára v podstate celý svet, keďže vďaka šírke siete leteckej spoločnosti Emirates sa s jediným prestupom v Dubaji dostanú do Číny, Japonska, Austrálie, Indie, Singapuru, na Nový Zéland, do Južnej Kórey alebo Vietnamu či na Filipíny. Z exotickejších destinácií to je napríklad Bangladéš, Uganda, Eritrea, Irán a Somálsko.

Cestujúci na codeshare letoch majú nárok na všetky výhody Emirates, ktoré zahŕňajú podmienky prepravy batožiny (7 kg príručná batožina, 30 kg zapísaná batožina) alebo bezplatné občerstvenie v biznis aj ekonomickej triede. Časy medzi jednotlivými nadväzujúcimi letmi nie sú možno také výhodné ako v prípade prestupných letov, pri codeshare letoch flydubai a Emirates však treba počítať aj s presunom v Dubaji z Terminálu 2 (flyubai) na Terminál 3 (Emirates). Minimálny čas na prestup je 120 minút. Podobne ako pri prestupných letoch flydubai a Ryanair, aj pri codeshare letoch flydubai a Emirates si batožinu podáte v Bratislave a vyzdvihnete až v cieľovej destinácii.

Prestupné lety z Košíc

Ponuka prestupných letov je v prípade Košíc ešte bohatšia ako v Bratislave. Podľa marketingového manažéra košického letiska Juraja Tótha je z Košíc dostupných na jeden alebo dva prestupy vyše 500 destinácií po celom svete, a to vďaka štyrom sieťovým dopravcom, ktorí z Košíc lietajú (Austrian Airlines, České Aerolínie, LOT Polish Airlines a Turkish Airlines). Prestupné lety týchto spoločností smerujú cez ich huby (Viedeň, Praha, Varšava a Istanbul). Z Košíc si tak dokážete zaletieť napríklad do New Yorku, Los Angeles, na Miami a do mnohých miest v Kanade, do Kapského mesta, na Maurícius a Seychely, do thajského Phuketu, Singapuru, do Havany, prípadne na Filipíny.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE