Cestujeme po SlovenskuTestujeme

TESTUJEME: Farma Východná

Pri našej poslednej návšteve Liptova sme s celou rodinou navštívili Farmu Východná, ekologické hospodárstvo v liptovskej dedinke Východná, ktorú preslávil najmä každoročný folklórny festival. Spolu so sprievodcom sme absolvovali kompletnú prehliadku farmy. Pre ľudí z dediny to možno nie je nič špeciálne, pre mestskú rodinu s malými deťmi ide o mimoriadne zaujímavý a poučný zážitok, o ktorý by sme sa s vami chceli podeliť.

Ako sa píše na jej (prekvapivo) kvalitnej webstránke, Farma Východná je najvyššie položené ekologické hospodárstvo na Liptove, kde kravy pozerajú na Kriváň. Vlastní ju britská rodina, ktorá ju pred niekoľkými rokmi prevzala a v podstate zachránila pred úpadkom. Farma sa venuje predovšetkým chovu hovädzieho dobytka a oviec za účelom produkcie mlieka (mimochodom v BIO kvalite), z ktorej neskôr vyrába rôzne druhy syra (čerstvé, zrejúce, bryndzu, nite). Okrem produkcie mlieka a syrov sa farma zameriava aj na pestovanie liečivých byliniek (asi 70 druhov vrátane nechtíka, echinacey, ľubovníka, šalvie, atď.) a drobného ovocia, ako napríklad čučoriedok, arónie, rakytníka, zemolezu a podobne. Podobne ako mlieko, aj bylinky a drobné ovocie sa na farme pestuje v BIO kvalite.

Syry z Farmy Východná:

  • BIO HORAL – prírodný syr z kravského alebo ovčieho mlieka, predávaný buď čerstvý alebo zrejúci 6, 12 a viac mesiacov
  • SYROŠÍK – prírodný, mierne odležaný syr s jemnou smotanovou chuťou
  • VALACH – tzv. maxioštiepok; oštiepok vyformovaný do veľkej 1,6 kg tehly určený najmä pre reštaurácie a hotely; predáva sa aj vo výsekoch
  • OŠTIEPOK/POLOŠTIEPOK – parený syr údený studeným dymom tvrdého dreva
  • ŤAHANIČKY – ručne ťahané syrové nite (vynikajúce, 0,5 kg padlo na jedno posedenie)
  • BIO OVČIA BRYNDZA – vyrobená zo 100% vlastného nepasterizovaného ovčieho mlieka

Prehliadku farmy sme začali v novučkom návštevníckom centre, ktoré ešte stále nádherne voňalo po čerstvom dreve. Po zaplatení vstupného (6 EUR pre dospelých, 5 EUR pre deti od 3 rokov) nám sprievodca rozdal ochranné odevy a vyzval nás, aby sme si umyli ruky. Keďže ide o „živú“ farmu, počas prehliadky je potrebné dodržiavať pokyny sprievodcu a držať sa pokope. Občas okolo vás prejde kombajn, inokedy zasa stretnete zamestnancov farmy, ktorí, ako spomínal sprievodca, sú zvyknutí sa zdraviť (poznámka zrejme určená najmä návštevníkom z mesta, ktorí na tento zvyk už akosi pozabudli).

Na začiatku prehliadky sme navštívili starú sýpku, kde je uskladnené krmivo pre kravy a ovce (pšenica, ovos, kukurica, slnečnica a iné), ktoré sa systémom rúrok presúva z jedného miesta na druhé a končí v šrotovníku a následne sa mieša s vitamínmi podľa presne stanovených receptúr. Okrem sýpky sme videli aj sklad silážovaných trávnych zmesí a veľký senník.

Najzaujímavejšie na farme sú samozrejme kravy, o ktoré je na Farme Východná skutočne dobre postarané. Sprievodca nás postupne previedol dojárňou (iba za sklom), kravskou pôrodnicou a hotelom spokojných kráv (mimochodom 5-hviezdičkovom :-). Ide v podstate o hlavnú maštaľ, kde kravy trávia väčšinu času keď sa práve nedoja. Technologickú vyspelosť farmy dokazovalo autonómne zariadenie, ktoré sa v maštali pohybuje a „zametá“ krmivo späť ku kravám. Poloautomatizovaný je aj proces podstielania kráv, ktorý sa vykonáva vždy keď kravy nie sú v maštali. Kravy majú k dispozícii aj špeciálne zariadenia s kefami, ktoré ich umývajú a masírujú. Podľa slov sprievodcu sa chodia kravy umývať a masírovať samovoľne, čo mi prišlo veľmi vtipné :)

Vedeli ste, že dospelá krava vypije denne 120 – 150 litrov vody? :-o

Milou bodkou za prehliadkou, najmä pre deti, je návšteva Teliatkova (maštaľ pre 3 až 6-mesačné teľce) a Škôlky, kde sú umiestňované teliatka od 1 týždňa. Najmenšie a najzlatšie teliatka, vrátane tých narodených doslova včera, ktoré ešte majú čo robiť, aby sa vôbec udržali na svojich labilných nôžkach, majú vyhradené špeciálne „koterce“. Tu ich zamestnanci farmy sledujú, či prijímajú dostatok mlieka a následne presúvajú do spomínanej škôlky.

Prehliadku farmy sme zakončili opäť v návštevníckom centre, kde sme sa zbavili ochranných odevov a opäť sme si umyli ruky. Súčasťou centra je aj obchodík, kde sa predávajú výrobky farmy – čerstvé syry, bylinkový čaj Tatranský dúšok a rôzne prípravky z dopestovaných liečivých bylín.

Keď budete na Liptove, určite si zájdite na Farmu Východná…ak už nie kvôli prehliadke, tak minimálne si tam kúpte niektorý zo syrov, ktoré sú skutočne vynikajúce. Ak však budete s deťmi, obetujte tých pár eur a absolvujte si prehliadku farmy. Sprievodcovia sú výborní, keď máte otázky, pokojne sa pýtajte, nám zodpovedali každú jednu. Deti zistia, ako sa chovajú kravy a ovce a že za každým litrom mlieka a hrudkou syra je tvrdá a poctivá práca.

Fotky z našej návštevy Farmy Východná:

Video 3-dňového teliatka pred kŕmením :)


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK