Cestujeme po svete

17+ najkrajších metro staníc na svete

Na rovinu – keď sa povie metro, väčšina z nás si predstaví najmä nerezové eskalátory, labyrint podzemných „rúr“, masy ľudí, prievan a uniformný dizajn nástupíšť. Na svete však existuje dostatok výnimiek, keď si otcovia miest povedali, že z metro staníc urobia zaujímavý architektonický priestor, prípadne ich využijú na prezentáciu lokálneho umenia. Z množstva príkladov sme vybrali 17, ktoré sa nám páčili úplne najviac, plus jeden bonus na záver.

Avtovo (Petrohrad, Rusko)

Táto honosná stanica od architekta Jevgeniho Levinsona sa nachádza pod priemyselnou časťou Petrohradu – Avtovo, ktorej názov bol odvodený z fínskeho slova znamenajúceho „uprostred ničoho“. Stanicu zdobí mozaika venovaná „blokáde Leningradu“, obrovské lustre s mäkkým svetlom a tony bieleho mramoru. Pozor: fotenie vo vnútri stanice je zakázané.

metro-petrohrad-rusko

Zdroj: Travel + Leisure

Rådhuset (Stockholm, Švédsko)

Nie nadarmo sa stockholmskému metru hovorí aj „najdlhšia umelecká galéria na svete“. Zo 100 staníc až 90 zdobia maľby, sochy, mozaiky a ďalšie druhy umenia od vyše 150 umelcov. Stanica Rådhuset (súdny dvor) využíva tzv. organickú architektúru, v rámci ktorej bolo kamenné podložie ponechané odhalené, natreté na červeno a dramaticky nasvietené.

metro-stockholm-svedsko

Zdroj: boredpanda

Formosa Boulevard (Kaohsiung, Taiwan)

Taiwanské metro vzniklo až na začiatku 90. rokov 20. storočia, no už od začiatku využíva na výzdobu jednotlivých staníc verejné umenie. V prípade stanice Formosa Boulevard ide o najväčšiu vitráž na svete.

Zdroj: boredpanda

Westfriedhof (Mníchov, Nemecko)

Ústredným motívom mníchovskej metro stanice Westfriedhof sú obrovské lampy s hliníkovými tienidlami z dieľne Inga Maurera, ktoré osvetľujú staničné betónové múry a nástupištia modrou, červenou a žltou farbou.

metro-mnichov-nemecko

Zoloti Vorota (Kyjev, Ukrajina)

Vzhľad kyjevskej metro stanice Zoloti Vorota, jednej z najúžasnejších metro staníc v Európe podľa The Daily Telegraph, majú na svedomí traja miestni umelci, pričom má pripomínať chrám z Kyjevskej Rusi. Jej stĺpy a povrch ozdobili 80 detailnými mozaikami a maľbami. Elegantný vzhľad ešte umocňujú lustre so žiarovkami v tvare sviečok.

metro-kyjev-ukrajina

Zdroj: Business Insider

Canary Wharf (Londýn, Veľká Británia)

Canary Wharf je najvyťaženejšou metro stanicou mimo Centrálneho Londýna. Navrhol ju svetoznámy architekt Norman Foster, otvorená bola v roku 1999 a dodnes udivuje svojimi rozmermi, a tiež množstvom použitej ocele a skla.

Zdroj: The World Roamer

Rákóczi tér (Budapešť, Maďarsko)

metro-budapest-madarsko

Concorde (Paríž, Francúzsko)

Stanica Concorde priamo pod rovnomenným námestím Place de la Concorde (miesto dekapitácie Ľudvíka XVI v roku 1793) sa vyznačuje písmenkovými obkladačkami, ktoré citujú text Deklarácie práv človeka a občana z čias Francúzskej revolúcie v roku 1789. Autorom dizajnu je belgický umelec Françoise Schein.

metro-pariz-francuzsko

Zdroj: that which we

Fulton Center Transit Hub (New York, USA)

Stanica Fulton Center slúži ako obrovský prestupný uzol a nákupné centrum s viac ako 100 obchodmi. Nachádza sa na križovatke ulice Fulton Street a bulváru Broadway. Na tejto stanici môžete využiť linky 2, 3, 4, 5, A, C, J, Z, N, R a W.

metro-new-york-usa-2

Musem Station (Toronto, Kanada)

Stanica bola pôvodne otvorená v roku 1963, v roku 2008 ju však prestavali podľa návrhu ateliéru Diamond and Schmitt Architects, aby promovala Royal Ontario Museum. Stĺpi dnes pripomínajú egyptského boha Usira, toltéckych bojovníkov, dórske stĺpy z Parthenónu alebo stĺpy z čínskeho Zabudnutého mesta.

metro-toronto-kanada

Zdroj: Gerald Querubin (Flickr)

Olaias (Lisabon, Portugalsko)

Dizajn stanice Olaias nadväzuje na svetovú výstavu Expo ’98. Jeho autorom je portugalský architekt Tomás Taveira a tím portugalských umelcov. Ústredným motívom sú jednoduché pestrofarebné geometrické tvary.

metro-lisabon-portugalsko

Zdroj: PPCORN

Toledo (Neapol, Taliansko)

Túto dychvyrážajúcu stanicu zdobí množstvo modrých Bisazza mozaík. Autorom dizajnu je oceňovaný katalánsky architekt Oscar Tusquets Blanca.

metro-neapol-taliansko

Zdroj: New York Times

Bockenheimer Warte (Frankfurt, Nemecko)

Bockenheimer Warte je jedným z najdôležitejších prestupných uzlov vo Frankfurte. Výstavba stanice začala v roku 1986, v roku 2001 došlo k jej rozšíreniu. Zaujímavosťou stanice je jeden z jej vchodov, ktorý pripomína vlakovú súpravu, ktorá sa prerazila skrz chodník z podzemného tunela.

metro-frankfurt-nemecko

Malostranská (Praha, Česká republika)

metro-praha-ceska-republika

Elektrozavodskaja (Moskva, Rusko)

metro-moskva-rusko

Zdroj: Business Insider

Abesses (Paríž, Francúzsko)

Paríž si so svojím nádherným metrom zaslúžil dve miesta v rebríčku. Prvé parížske metro stanice zo začiatku 20. storočia boli veľmi silno ovplyvnené secesným štýlom. Vo francúzskej metropole dokonca vzniklo aj samotné slovo „metro“, ako skratka z názvu prvého prevádzkovateľa systému podzemných vlakov v Paríži „Compagnie du chemin de fer métropolitain de Paris“, čiže Le Métropolitain, čiže Métro.

metro-pariz-francuzsko-2

Zdroj: canada.com

Bochum Rathaus (Bochum, Nemecko)

metro-bochum-nemecko

Zdroj: Design Bump

BONUS: City Hall Station (New York, USA)

Newyorské metro sa nevyznačuje zrovna príťažlivou architektúrou, uprostred systému sa však nachádza ukrytý klenot. Stanica metra City Hall bola postavená medzi rokmi 1900 a 1904, má vysoké oblúky, svetlíky, lustre a mosadzné prvky. Fungovala až do decembra 1945, kedy bola zatvorená. V meste museli byť nasadené nové metro súpravy, ktoré boli dlhšie a stanica im jednoducho nestačila. V dnešnej dobe je stanica pre verejnosť zatvorená a slúži len ako obratisko pre vlaky na linke 6. Ak si chcete stanicu pozrieť, nasadnite na metro č. 6 a nevystúpte na poslednej zastávke Brooklyn Bridge (nie ste povinní vystúpiť). Takto si budete môcť vychutnať pohľad na túto očarujúcu stanicu.

metro-new-york-usa

Zdroj: The World Roamer


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com