Cestujeme po SlovenskuTestujeme

TESTUJEME: Kúpalisko Zelená žaba

Kupalisko Zelená žaba (Trenčianske Teplice)

Dnes sme si urobili rodinný výlet na zrekonštruované kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, ktoré bolo po 15 rokoch chátrania znova otvorené len 1. augusta. Kúpalisko je zasadené v lese relatívne vysoko nad mestom, niekoľkoročná rekonštrukcia mu v plnej miere vrátila zašlú funkcionalistickú krásu a napriek sotva dvom týždňom obnovenej prevádzky „šliape“ až na pár drobností veľmi dobre.

Jedinečné funkcionalistické kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach navrhol v 30. rokoch minulého storočia architekt Bohuslav Fuchs. Pred 15 rokmi však praskol hlavný bazén, kvôli čomu kúpalisko zatvorili a začalo chátrať. Jeho zašlú krásu (a hádam aj slávu) mu aj s pomocou európskych fondov prinavrátila česká spoločnosť Synot Holding, ktorá do rekonštrukcie investovala približne 10 miliónov eur. Kúpalisko Zelená žaba ponúka hlavný 33 metrov dlhý antikorový bazén s rôznymi wellness/zábavnými prvkami (vodný gejzír, masážne lavice, divoká rieka, vlnobitie), VIP zónu s vlastným bazénom a vírivkou, detský bazén, multifunkčné športové ihrisko, tenisové dvorce, detské ihrisko, kolkáreň, niekoľko bufetov, reštauráciu s terasou a saunový svet (4 sauny v lese, 2 vírivky, odpočívarne a šatne), ktorý je svojím dizajnom unikátom v strednej Európe.

Po takmer 1,5 hodinovej jazde z Bratislavy sme dorazili do Trenčianskych Teplíc, ktoré nás očarili kúpeľným charakterom s množstvom väčších či menších historických kúpeľných domov a hotelov. Zelenú žabu sme našli bez problémov (v smere od Trenčianskej Teplej treba pri oranžovom rožnom dome odbočiť doľava), ako aj parkovisko. To je však platené (prvých 15 minút zdarma, potom 0,90 € za hodinu alebo 9 € za 24 hodín) a nachádza sa asi 200 metrov od príjazdovej cesty ku kúpalisku. Tá vedie cez les, no je dosť strmá a celkom dlhá. My sme mali okrem kočíku s najmladším prírastkom, tašky s vecami a plážového stanu aj 5-ročného syna, takže cesta hore bola relatívne strastiplná, no i napriek tomu nám nezabrala viac než 10 minút. Horné parkovisko pri kúpalisku je prístupné ohláseným návštevám kúpeľov a hosťom VIP zóny.

Vzhľadom na horeuvedné, ak by som bol manažérom kúpaliska Zelená žaba, zabezpečil by som z parkoviska po vstupnú bránu kúpaliska bezplatnú kyvadlovú dopravu.

Kupalisko Zelená žaba (Trenčianske Teplice)

Pri vstupnej bráne kúpaliska sú 2 pokladne, kde si musíte kúpiť lístok a kde dostanete biele čipové náramky. V sezóne 2019 je kúpalisko otvorené od 1. 7. do 1. 9. Vstupné pre dospelú osobu je 9,90 € (celodenný vstup). Deti do 6 rokov (vrátane) majú celoročne vstup bezplatný, deti od 6 do 15 rokov (vrátane) platia zvýhodnené vstupné 6,50 € za celý deň. Rodinné vstupné pre 2 dospelých a 1 dieťa do 15 rokov vás vyjde na 23 € (úspora 3,30 €). Kúpalisko je otvorené od 9:00 do 19:00 v nedeľu až štvrtok a od 9:00 do 20:00 v piatok a sobotu.

Areál kúpaliska je dosť rozľahlý, preto máte hneď niekoľko možností, kde sa zložiť – či už priamo pri bazéne, na trávniku pri detskom bazéne alebo v tieni borovíc pod kolkárňou. Na prezliekanie slúžia početné kabínky, ktoré tvoria možno aj prevažnú časť nádhernej funkcionalistickej budovy kúpaliska. V areáli hrá s určitými prestávkami príjemná nevtieravá hudba, ja by som ju však púšťal o trošku tichšie.

Ako sme už spomínali vyššie, čo do aktivít je toho v areáli kúpaliska Zelená žaba celkom dosť, aj keď nám nedá nepodotknúť, že hlavný (a vlastne jediný) bazén je vzhľadom na celkovú kapacitu kúpaliska výrazne poddimenzovaný (chápeme však širšie súvislosti spojené s pamiatkovým rázom miesta). Na rozdiel od „starého“ kúpaliska nie je bazén plnený termálnou vodou, čo je možno trochu škoda, ale iba zohrievanou pitnou vodou. Okrem hlavného bazéna pre dospelých tu nájdete detský bazén s plytkou vodou a 2 šmýkačkami, 2 vírivky (jednu pri hlavnom bazéne, druhú pri detskom), detské ihrisko, veľké multifunkčné ihrisko, bowling (2 dráhy) a spomínaný unikátny saunový svet zasadený v lese. V čase našej návštevy sme si saunový svet aj vzhľadom na naše 2 malé deti nezaplatili, z dizajnového hľadiska ho však musíme pochváliť (viď foto nižšie).

Kupalisko Zelená žaba (Trenčianske Teplice)

V skale nad hlavným bazénom (na úrovni najvyššieho poschodia hlavnej budovy) je VIP zóna s pohodlnými ležadlami a slnečníkmi a súkromným bazénom. V čase našej návštevy zívalo prázdnotou, k čomu zrejme prispel aj vstupný poplatok 50 € na osobu. Poplatok však zahŕňa nadštandardné služby, ako osobného komorníka, parkovisko priamo pri kúpalisku, využívanie saunového sveta a nulové čakacie doby.

V hlavnej budove je okrem jedného menšieho a jedného väčšieho bufetu a prezliekarní aj veľmi pekná reštaurácia na najvyššom, treťom poschodí, do ktorej sa dostanete aj výťahom. Reštaurácia má krásny svetlý interiér a na stenách zreštaurované fresky z medzivojnového obdobia. Pri vstupe do reštaurácie neminiete zákaz vstupu v plavkách, i keď s poľutovaním musíme konštatovať, že toto pravidlo sa zrejme (opäť raz) nevzťahuje na úplne všetkých hostí…:(

Ponuka reštaurácie je veľmi stručná, čo sa nám veľmi páčilo. Z každého chodu je na výber iba niekoľko položiek, čo je super, lebo zaručuje čerstvosť podávaných jedál. Z predjedál sme si vybrali Vitello Tonnato, teda tenké plátky teľacieho mäsa s tuniakovou omáčkou, kaparami a bylinkovou bagetou (5,90 €) a Mediterán šalát so žltým melónom, sušenou šunkou, rukolou a pečenou bagetou (3,90 €). Ako hlavné jedlo sme ochutnali Fettuccine s omáčkou z bieleho vína a smotany s kúskami nórskeho lososa a čerstvým kôprom (6,90 €), syn si vybral Palacinku s nugátovým krémom a šľahačkou (1,90 €). Jedlá boli veľmi chutné a nádherne čerstvé, aj keď kuchyňa sa ešte zrejme musí poriadne zabehnúť, keďže mierne nestíhala. Na jej obranu však musíme spomenúť, že v čase našej návštevy bola reštaurácia takmer plná a podľa vyjadrenia čašníka „prišli všetci naraz“.

Kupalisko Zelená žaba (Trenčianske Teplice)

Z nápojov sme mali deci suchého ružového vína (1,30 €), veľký jemne prelivý Rajec (0,75 l za 3,00 €), jablkový džús Rauch (1,40 €), Oranginu (1,45 €) a malý čapovaný Radegast (0,80 €). Tak ceny jedál, ako aj ceny nápojov sú podľa nášho názoru veľmi prijateľné a plne zodpovedajú tomu, čo dostanete na tanieri.

Až na pár drobností hodnotíme našu prvú návštevu kúpaliska Zelená žaba veľmi pozitívne, potenciál toto miesto určite má. Prostredie je nádherné, starostlivo upravené. Bazén síce praskal vo švíkoch, no v areáli nie je množstvo ľudí až tak citeľné. Na jednodňový výlet je kúpalisko Zelená žaba pre Bratislavčanov relatívne ďaleko, ak by však existovala možnosť prenocovania, bolo by to ideálne (máme na mysli ubytovanie v rámci kúpaliska).

Čo nás milo prekvapilo:

  • veľmi pekné prostredie a kvalita rekonštrukčných prác
  • nerezové bazény
  • cenové relácie v bufetoch a v reštaurácii

Čo nás trochu sklamalo:

  • platené parkovisko
  • ťažký prístup na kúpalisko
  • málo smetných košov v areáli

Niekoľko fotiek z našej návštevy kúpaliska Zelená žaba:


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET