CestopédiaCestujeme po sveteLetecká doprava

Vyberáme si najlepšie miesto v lietadle

Ak práve neletíte prvýkrát, určite sa vám už stalo, že ste nastúpili do lietadla a zistili, že vaše sedadlo je hneď vedľa záchodov alebo že síce sedíte pri okne, ale zrovna nad krídlom a z krajiny ubiehajúcej pod vami teda nemáte vôbec nič. Najmä pri dlhých letoch je umiestnenie vášho sedadla dosť podstatným faktorom určujúcim vaše celkové pohodlie a zážitok z letu. Chcel by som vám preto predstaviť službu SeatGuru, ktorá vám pri výbere sedadla v lietadla dosť pomôže a zároveň vám poskytne veľa užitočných informácií.

Ak zrovna neletíte ultra low cost leteckou spoločnosťou, väčšinou máte pred letom možnosť vybrať si konkrétne sedadlo. Je síce pravda, že skutočne “lukratívne” miesta v kabíne už spoplatňujú aj niektoré klasické letecké spoločnosti (napríklad Lufthansa), nie je to však zatiaľ železným pravidlom.

Službu SeatGuru založil v roku 2001 cestovateľ Matthew Daimler, ktorý sa tak chcel podeliť so svojimi rozsiahlymi skúsenosťami z rôznych lietadiel rôznych leteckých spoločností. V roku 2007 stránku kúpila spoločnosť Tripadvisor. Odporúčania publikované na stránke SeatGuru však aj napriek tomu vychádzajú z komentárov tisícov cestujúcich, ktorí sa tak podieľajú na budovaní najväčšej databázy lietadiel a máp usporiadania sedadiel.

Najbližšie keď si teda budete vyberať sedadlo v lietadle (či už pri rezervácii letenky alebo online check-ine), odporúčam vám navštíviť stránku www.seatguru.com a vybrať si to správne miesto.

Ak poznáte typ lietadla, ktorým letecká spoločnosť obsluhuje váš let, v položke Browse Airlines v hlavnom hornom menu vyhľadajte vašu leteckú spoločnosť a následne si v zozname lietadiel kliknite na to vaše. Ak nepoznáte typ lietadla, ktorým budete letieť, použite vyhľadávací formulár na hlavnej stránke, kde zadáte názov leteckej spoločnosti, číslo letu a dátum (nepovinný údaj). Služba SeatGuru vám následne zobrazí informácie o lete, vrátane typu lietadla a odkazu na mapu kabíny (tlačidlo View map úplne vpravo).

SeatGuru - legendaNa stránke konkrétneho lietadla sa dozviete množstvo informácií nielen o vašom lietadle, ale aj o lete samotnom (iba v angličtine). Hlavnú časť tvorí podrobná mapa kabíny s farebne odlíšenými sedadlami. Biele sedadlá sú štandardné, zelené sedadlá sú najlepšie, zeleno-žlté majú pozitívne i negatívne hodnotenia. Žlté sedadlá sú relatívne dobré, majú však svoje muchy, no a červené sedadlá sú vyslovene zlé. Na mape kabíny lietadla zároveň vidíte presnú polohu záchodov, servisného priestoru pre letušky, prípadne schodov a núdzových východov. Na pravej strane nájdete tiež informácie o vybavení lietadla, fotografie priamo z kabíny a konkrétne hodnotenia od cestovateľov.

Ak sa teda pozrieme na informácie o mojom obľúbenom lietadle Airbus A380 spoločnosti Singapore Airlines, zistíme napríklad, že najlepšie miesto na sedenie v rámci ekonomickej triedy je sedadlo 48D, keďže má veľa priestoru na nohy, nakoľko v rade pred vami nie je D sedadlo. Zároveň však zistíte, že ide o Singapore Airlines Preferred Seat, za ktoré si však napríklad pri lete z Frankfurtu do Singapuru priplatíte 60 USD. V hodnoteniach sa zároveň dočítame, že sedadlo 44A má síce veľa priestoru na nohy, ale zároveň je pri záchodoch a kvôli blízkosti núdzového východu je zrejme najhlučnejšie v celom lietadle. Sedadlá v 63. rade si zrejme let vôbec neužijú hneď z niekoľkých dôvodov – sedadlá sa dajú iba obmedzene sklopiť, sú hneď vedľa 4 záchodov a schodov na druhé poschodie. Vyhraté nemajú ani pasažieri v Business triede. Napríklad sedadlo 16A na druhom poschodí nemá okno a hneď za ním sa nachádza kuchynka posádky.

Čo sa týka ďalších informácií o lete strojom A380-800, na stránke SeatGuru zistíme, že lietadlo má vylepšený zábavný systém KrisWorld s viac ako 700 hudobnými albumami, 22 audio kanálmi, 100 filmami a 180 televíznymi programami na vyžiadanie. Sedadlá v ekonomickej triede majú vlastnú obrazovku s uhlopriečkou 10,6”, cestujúci v Business triede môžu filmy sledovať na LCD monitore s uhlopriečkou 15,4”. Každé sedadlo v lietadle Airbus A380 má podľa SeatGuru elektrickú zásuvku a USB konektor. Pri najpoužívanejších typoch lietadla sú k dispozícii aj reálne fotky od cestovateľov.

V ľavom menu sa zasa dozviete informácie o check-ine, batožine alebo cestovaní s deťmi alebo domácimi miláčikmi.

Ako som spomínal už na začiatku, stránka SeatGuru má podľa môjho názoru opodstatnenie najmä pri dlhých letoch, kde skutočne zaváži skutočnosť, či máte pred sebou dosť miesta na nohy alebo či vám za hlavou niekto asi 40 krát buchne záchodovými dverami (nehovoriac o všelijakých arómach). Ak teda plánujete cestu do zahraničia s dlhým letom, kliknite si na www.seatguru.com a preštudujte si v predstihu vaše lietadlo.

Autor fotky: Jason Toevs


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Komentáre: 1

  1. siete proti hmyzu

    Moja osobna skusenost s air asia je, ze sme si nevedeli v cine ani len zrelaizovat check inn cez internet, takze ak sme chceli mat rozumne sedenie, museli sme ist na letisko den vopred, kedze samotny internet v cine je celkom problematicky….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK