CestopédiaLetecká doprava

Postupné rušenie obmedzení v preprave tekutín v lietadle

Nie, nejasajte…Európska komisia síce začne od zajtra (31.1.2014) realizovať svoj 3-fázový plán, ktorého výsledkom bude úplné zrušenie obmedzení v preprave tekutín v leteckej doprave, na to sa však môžeme tešiť až v roku 2016. V prvej fáze sa len zmení spôsob detekčnej kontroly tekutín (kojeneckej stravy a tekutín zakúpených v letiskových duty free obchodoch).

Od piatka 31.1.2014 budú európske letiská (vrátane bratislavského a košického) novými detekčnými zariadeniami kontrolovať tekutiny, gély a aerosóly zakúpené v duty free zóne za bodom detekčnej kontroly. Všetky takto zakúpené tekutiny musia byť umiestnené v neporušenom a zapečatenom priehľadnom vrecku s červeným okrajom (tzv. STEB) spolu s účtom a jasným označením letiska/leteckej spoločnosti, kde boli zakúpené.

Zmena oproti súčasnosti: Ak bude obal STEB alebo samotný obal tekutiny/gélu/aerosólu porušený, musí byť podrobený špeciálnej detekčnej kontrole novým zariadením a následne preložený do nového STEBu.

Ďalšia zmena oproti aktuálnemu stavu nastane v prípade kojeneckej stravy, špeciálnych diétnych výrobkov a tekutých liekov, ktoré môžu mať aj dnes väčší objem než 100 ml. Po novom budú aj tieto tekutiny kontrolované detekčnými technológiami.

Zmena oproti súčasnosti: Mamičky už nebudú musieť každú fľaštičku otvoriť a ochutnať z nej.

Ďalšie uvoľnenie prísnych bezpečnostných opatrení nastavenie o rok (31.1.2015), kedy nám na palube lietadiel v rámci EÚ (platnosť v rámci sveta skúsim overiť) povolia číre tekutiny v priehľadných fľašiach. K úplnému uvoľneniu obmedzení prepravy tekutín by malo dôjsť na konci januára 2016, kedy bude príručná batožina kontrolovaná opäť len detekčnými prístrojmi.

Ostatné bezpečnostné opatrenia týkajúce sa prepravy tekutín v príručnej batožine zostávajú v platnosti bez zmeny. Naďalej teda platí, že maximálny objem prepravovaných tekutín je 10 x 100 ml, teda spolu 1 liter. Tekutiny musia byť uložené v priesvitnom plastovom uzatvárateľnom vrecúšku a pred bezpečnostnou kontrolou je ich potrebné z príručnej batožiny vybrať a predložiť k samostatnej kontrole.

Prísne bezpečnostné opatrenia pri prevážaní tekutín na palube lietadiel Európska komisia zaviedla po pokuse o teroristické útoky v Anglicku v auguste 2006.

Autor fotky: Steve Johnson

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Komentáre: 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE