TS: Rozlúčka s letom, nástup zimy

Tohtoročná letná sezóna bola v Bratislave bohatá na počet a pestrosť nielen pravidelných ale najmä charterových letov. V ponuke bolo celkovo 27 pravidelných destinácií, 190 destinácií s komfortným prestupom v Osle, Kodani a Moskve a 40 charterových priamych cieľov. Počas hlavnej letnej sezóny od júna až do septembra vybavilo letisko v priemere 88 letov a 6 500 cestujúcich za deň. Najsilnejším dňom bol 5. august, kedy letiskom prešlo až 9 486 cestujúcich.

Bratislavské letisko má za sebou hlavnú časť roka – letnú sezónu, ktorá bola tento rok s minimálnym počtom meškaní letov. Od polovice júla prispela ku komfortu cestujúcich novootvorená druhá časť terminálu, kde návštevníci letiska v príjemnom klimatizovanom prostredí s adekvátnou ponukou služieb strávili posledné minúty pred odletom.

Letiskom od júna do septembra prešlo celkovo 792 346 cestujúcich. Z pravidelných liniek bol počas hlavnej sezóny najväčší záujem o spojenia do Londýna (letiská Stansted a Luton, 115 798 cestujúcich), po ktorom nasledoval Dublin (34 889 cestujúcich) a Miláno-Bergamo (28 330 cestujúcich). Z dopravcov najviac cestujúcich na pravidelných linkách previezol Ryanair (356 723 cestujúcich), nováčik Norwegian Air Shuttle (15 560 cestujúcich), VIP Wings (lietajúci pod značkou Danube Wings, 13 755 cestujúcich) a UTair Aviation (12 645 cestujúcich). Z charterových destinácií dominoval záujem o letecké spojenie do Antalye (100 603 cestujúcich), druhou najvyhľadávanejšou destináciou bol Burgas (50 394 cestujúcich) a TOP 3 uzatvára Monastir (33 200 cestujúcich). Cestovné kancelárie tento rok na prepravu dovolenkárov využili najmä služby leteckej spoločnosti Travel Service Airlines Slovakia (281 096 cestujúcich), Sayegh Aviation Europe (lietajúceho pod značkou Sam Air, 26 359 cestujúcich) a Bulgarian Air Charter (15 573 cestujúcich).

Zimný letový poriadok

Tohtoročná ponuka na zimné obdobie bude tradične chudobnejšia o typicky letné destinácie. Cestujúci si od nedele 28. októbra, kedy vstupuje do platnosti zimný letový poriadok, môžu vybrať z ponuky 12 letísk 9 krajín. Okrem dlhodobo najvyhľadávanejších spojení do Londýna, Dublinu či Milána, ostávajú v ponuke spojenia s Birminghamom, Bruselom, Košicami, Liverpoolom, Moskvou, Oslom, Rímom a Tel Avivom. Do 4. novembra bude možné letieť z Bratislavy priamo aj do Bristolu a dva týždne pred koncom platnosti zimného letového poriadku pribudnú lety do Barcelony-Gerony. Zvýšená frekvencia letov do takmer všetkých destinácií je dopravcami naplánovaná v období Sviatku všetkých svätých a Vianoc.

Pravidelné linky budú počas zimnej sezóny z Bratislavy prevádzkovať Danube Wings, El Al, Norwegian Air Shuttle, Ryanair a UTair Aviation.

Ponuku letov z Bratislavy v zimnej sezóne zatraktívnia charterové lety do Hurghady, o ktorých získajú cestujúci informácie v cestovných kanceláriách či agentúrach. Spotteri sa určite potešia zaujímavo sfarbeným lietadlám najmä ruských dopravcov, ktorí do Bratislavy prídu s hokejovými tímami v súvislosti s KHL.

Prehľad pravidelných destinácií v ponuke počas zimnej letovej sezóny 2012/2013 z/do Bratislavy (28. 10. 2012 – 30. 03. 2013):

Belgicko
Brusel-Charleroi (Ryanair) / 4x týždenne (počas sviatkov 6x týž.)

Írsko
Dublin (Ryanair) / 4x týždenne (počas sviatkov 7x týž.)

Izrael
Tel Aviv (El Al) / 1x týždenne

Nórsko
Oslo (Norwegian Air Shuttle), 2x týždenne

Rusko
Moskva – Vnukovo (UTair Aviation) / 4x týždenne (počas sviatkov 6x týž.)

Slovensko
Košice (Danube Wings) / 5x týždenne (od 7. januára 9 x týž.)

Španielsko
Barcelona-Gerona (Ryanair) / 2x týždenne od 17. 03. 2013

Taliansko
Miláno-Bergamo (Ryanair) / 5x týždenne (počas sviatkov 6x týž.)
Rím-Ciampino (Ryanair) / 2x týždenne

Veľká Británia
Birmingham (Ryanair) / 2x týždenne (počas sviatkov 3x týž.)
Bristol (Ryanair) / 2x týždenne do 4. 11. 2012
Liverpool (Ryanair) / 2x týždenne (počas sviatkov 3x týž.)
Londýn-Luton (Ryanair) / 3x týždenne (počas sviatkov 5x týž.)
Londýn-Stansted (Ryanair) / 11x týždenne (počas sviatkov 13x týž.)

***
Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. (BTS) je najväčším medzinárodným letiskom Slovenskej republiky, ktorého história siaha až do roku 1946. Prudký nárast cestujúcich zaznamenalo letisko najmä v rokoch 2004 – 2006, kedy ich počet medziročne rástol v priemere o 60%. V roku 2011 vybavilo letisko takmer 1,6 miliónov pasažierov a v objeme vybaveného nákladu zaznamenalo historický rekord, ktorý dosiahol úroveň 21tisíc ton. V súčasnosti ponúka Letisko Bratislava pravidelné spojenie do 27 pravidelných destinácií, 190 destinácií s komfortným prestupom v Osle, Kodani a Moskve a 40 charterových priamych cieľov.

UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY