Cestujeme po sveteŠport a relax

Splav Vltavy: Parádny zážitok v Južných Čechách

Na polovicu augusta sme si s kamarátmi naplánovali splav Vltavy v Južných Čechách. Na zdolanie približne 70-kilometrového úseku najdlhšej rieky v Českej republike sme si vyčlenili dokopy 4 dni – od štvrtka do nedele. Aj keď sme pôvodne zamýšľanú trasu nakoniec skrátili a do itineráru pridali návštevu Českých Budějovíc, zážitok sa nám nezmenšil ani v najmenšom. S kamošmi sme si užili výborný „chlapský“ víkend plný pádlovania, kempovania a hlavne piva…

Naše články o splave Vltavy v Južných Čechách:

Keďže pre väčšinu z nás išlo viac-menej o vodácku premiéru, vybrali sme si najfrekventovanejší úsek z Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou. Zároveň sme sa rozhodli využiť služby zrejme najväčšej vodáckej agentúry – Ingetour. Okrem veľkého výberu typov a kusov lodí má táto agentúra aj množstvo vlastných lodeníc a kempov.

Ak sa do Čiech chystáte autom, ideálnym riešením je zaparkovať na konci vašej trasy a na štart sa nechať odviezť autobusom Ingetour. Služba je k dispozícii v mesiacoch jún až august, kedy je na Vltave najvyššia sezóna.  Preprava autobusom je k dispozícii výlučne pre klientov požičovne lodí a stojí od 30 do 90 Kč v závislosti od trasy.

Tip: Podrobný harmonogram a cenník spoločnej prepravy poskytovanej agentúrou Ingetour nájdete na tejto stránke.

Splav po trase Vyšší Brod – Boršov nad Vltavou je najčastejšie splavovaným úsekom Vltavy. Vďaka vodnej nádrži Lipno vzdialenej približne 10 kilometrov od Vyššího Brodu je tento úsek splavný tak v obdobiach najväčšieho sucha, ako aj počas silných dažďov. Rýchlosť rieky je 3-5 km/h. Spestrením splavu sú tzv. jezy – malé vodné diela slúžiace k zdvihnutiu hladiny rieky (vytvoreniu zdrže), väčšinou jeden až tri metre vysoké. Na našej trase ich bolo spolu desať.

Na našej trase sme prechádzali viacerými zaujímavými mestami, ako napríklad Rožmberk či Český Krumlov. Ten bol jednoznačne vrcholom našej plavby, najmä vďaka nádhernému hradu a zámku či starobylému centru usídlenému napoloostrove vytvorenom kľukatou Vltavou.

Vodácka infraštruktúra je na tomto úseku Vltavy nadmieru vyvinutá. Kempy sa nachádzajú približne každých 10 kilometrov, rôzne krčmy, krčmičky a bufetové maringotky nájdete doslova na každom rohu (okrem úseku od Rožmberku po Nahořany, kde na cca. 4 kilometroch nie je takmer nič). Veľkým hitom sú plávajúce Mojito bary, pričom niektoré „kotvia“ priamo v strede rieky a stačí sa ich zachytiť.

Agentúra Ingetour má v ponuke polyetylénové (umelohmotné) kanoe a kajaky pre 1-3 osoby alebo gumené nafukovacie rafty pre 2-6 osôb. Ku každej požičanej lodi prislúchajú pádla a umelohmotné sudy, ktoré slúžia na prepravu vecí, ktoré by vám počas plavby nemali premoknúť (spacáky, oblečenie, doklady, mobily, a podobne).  Rafty sú stabilné a jednoduché na obsluhu, a preto sú vhodné aj pre úplných začiatočníkov, kanoe a kajaky si naopak vyžadujú určitú vodácku skúsenosť.

Tip: Nie všetky jezy sú pre kanoe/kajaky zjazdné, preto vždy pozorne sledujte mapu a zbytočne neriskujte prevrátenie alebo zatopenie lode.

Celkovo musím zhodnotiť, že splav Vltavy bol pre mňa veľmi silným zážitkom, ktorý by som si o rok alebo o dva chcel zopakovať aj s Jankou a naším Kubkom. Ak by ste mali akékoľvek otázky, kľudne napíšte do komentárov alebo na facebookovú stránku Cestujeme po svete.

Ďalšie články o našom splave Vltavy:

Zopár fotiek z nášho splavu Vltavy:

Autor fotky: Felix Mittermeier


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

4 komentáre

  1. edo

    Vsetko je fajn ale chcem doplniť tvoju vetu : Ak sa do Čiech chystáte autom, ideálnym riešením je zaparkovať na konci vašej trasy a na štart sa nechať odviezť autobusom Ingetour.
    Ja som volil inú variantu. Nakoľko som pvár a nechcel som auto nechavat na konci trasy zvolil som verziu rano ako som vstal odviezol som auto vrátane vsetkych veci do denneho ciela a do hodiny som bol späť v mieste štartu samozrejme autobusom Ingetour. Vyhoda je minimum veci na lodi a vzdy som mal vecer vsetko po ruke. Rano som si dal prvé pivo az po odvoze auta čo sa dá. Tiež som tam bol ako začitočník no už sa teším na tohtoročný splav. Jeto nadhera. Doporučujem termín pondelok – štrvrtok není tak plno na vode.

    • Mike

      Ahoj Edo, ďakujem za doplnenie tvojho názoru ;) Samozrejme, každý spraví, ako mu najviac vyhovuje…

  2. Riči

    Parádne zábery fotografií , aj naša parta splavila v počte 7 decek a 7 dospelých v čase 11.08.2011 až 15.08. 2011 splav Vltavy z Vyššího Brodu až zaČ. Krumlov . Bolo super. Mám pekné spomienky. Ale Tie Tvoje Fotky sú úžasné. Vodáctvu zdar. Riči a spol….
    PS: Máš veľký talent na fotografovanie.

    • Mike

      Super Riči, som rád, že sa ti páčia. Ako staré decká ste splavili? Ja rozmýšľam, že na rok vezmem aj môjho (v tom čase) 2-ročného Kuba…Ahoooj…:)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com