Cestujeme po svete

Splav Vltavy, deň 1: Vyšší Brod – Kemp u Fíka (Nahořany)

Prvý deň nášho splavu Vltavy sa začal veľmi skoro ráno. Aby sme stihli autobus agentúry Ingetour z Boršova nad Vltavou (nášho pôvodného cieľa) do Vyššího Brodu (nášho štartu), museli sme z Bratislavy vyraziť najneskôr o siedmej ráno. Pri ceste do Čiech z Bratislavy máte na výber z troch alternatív:

My sme si vybrali tú poslednú trasu. Diaľnice sú síce príjemnejšie, ale takto sme aspoň videli trochu krajinu a upratané rakúske dedinky…:) Čas uvedený na Google Maps sme približne dodržali, aj keď na konci sme museli poriadne dupnúť na plyn a ísť trochu riskantne, aby sme ten autobus stihli.

Autobus Ingetour jazdí od júna do augusta a z Boršova nad Vltavou vyráža vždy o 10:30 a 16:30. My sme ho v Boršove bohužiaľ nestihli, preto sme sa museli presunúť do Zlatej Koruny (druhý najčastejší cieľ vodákov), kde sme sa nakoniec šťastne naložili.

Približne po 1 hodine nás autobus vyložil vo Vyššom Brode, hlavnej základni agentúry Ingetour. Lodenica je tu otvorená celoročne vždy od 7:00 do 17:00. V týchto časoch si zároveň môžete požičať loď a príslušenstvo, zaparkovať auto alebo využiť služby prezliekárne alebo reštaurácie. My sme si dopriali rýchly obed a prvé české čapované pivo (v tejto časti čapujú najmä Plzeň, Kozel, Budvar alebo Gambrinus). Guláš s knedľou a čapovaný půllitr vás vyjde na 111 Kč (4,60 €).

Ako som už spomínal, ku každej lodi dostanete pádla, plávacie vesty a 50-litrový umelohmotný sud na osobu, do ktorých si môžete uložiť veci, ktoré nechcete aby sa vám namočili. My sme boli štyria, ale postačili nám 3 sudy.

Náš tip: Ak máte gumený raft, 2 sudy si uložte naležato do zadnej (otvorenej) časti lode. V kanoe/kajaku si ich uskladnite v strednej časti lode.

Približne o pol druhej sme konečne vyrazili na vodu. Prvú polhodinu sme sa samozrejme zohrávali v pádlovaní, ale vôbec to nie je zložité – jeden vždy sedí v zadnej časti lode a udržiava smer. Ostatní podľa potreby zaberajú, najlepšie naraz…:) Približne po 400 metroch nás čakal najťažší jez celej plavby. Pre rafty je zjazdný, kanoe/kajaky ho musia obísť po súši.

Druhé pivo sme si dopriali hneď za druhým jezom v krčme Herbertov. Potom približne po hodine pádlovania a nepádlovania sme vplávali do Rožmberku – malého mestečka približne z 13. storočia. Hlavnými atrakciami je rozsiahly komplex národnej kultúrnej pamiatky Hradu Rožmberk, Radnica a Synagóga/židovský cintorín. Kúsok za rožmberským jezom nájdete na ľavom brehu minikemp/lodenicu agentúry Ingetour s občerstvením. Tu sme zakotvili a dopriali si samozrejme ďalšieho čapáka a drobný olovrant. Miestny nakladaný hermelín (50 Kč / 2 €) a bramboráky, čiže zemiakové placky s úzeným masem (12 Kč / 0,50 € za kus) boli na konci zájazdu kamarátom vyhlásené za gastronomický highlight celej plavby. Môj smažák (vyprážaný syr) s hranolkami za 70 Kč / 3 € tiež nebol na zahodenie.

Z Rožmberku sme pokračovali ďalej smerom do Nahořan, resp. Kempu u Fíka – ďalšieho kempu Ingetour – kde sme sa rozhodli prvý deň na vode zakončiť. Po ceste sme sa trikrát pokúšali priraziť k plávajúcemu Mojito Baru, no na naše sklamanie bez úspechu. Mojito bary sú na Vltave zaujímavým a dosť častým fenoménom. Drvivá väčšina ponúka relatívne chutné a profi-zvládnuté mochitá za 85 Kč (3,50 €), Cuba Libre vám namiešajú za 60 Kč (2,50 €). Pri miešaní sa používajú hlavne alkoholy českého výrobcu Božkov.

Upozornenie: Približne 3 km (35 minút) pred Kempom u Fíka nie je žiadna krčma…takže nečakajte žiadne pivo…:)

Do Kempu u Fíka sme dorazili približne o pol siedmej…21-kilometrový úsek sme teda aj s krátkymi, no zato častými zastávkami zvládli približne za 5 hodín. V kempoch je zvykom, že loď máte na noc pri vašom stane. Poplatok za 1 noc je 30 Kč (1,25 €) za stan a 60 Kč (2,50 €) za osobu. Samozrejmosťou sú záchody a sprchy, odporúčam však doniesť si vlastný toaletný papier, keďže ten samozrejmosťou nie je…:) U Fíka nájdete aj 2 krčmy/reštaurácie a jeden bufeto-potraviny, kde vám ráno predajú čerstvé rožky alebo lekvárové šišky, teplý čaj a napríklad aj plastový príbor (ktorý sme potrebovali na naše trenčianske párky s fazuľou…:-).

Na druhý deň sme si opäť naplánovali približne 4-hodinový úsek (16,5 km) so záverom v Českom Krumlove. O tom však ale až v ďalšom článku.

Fotky z prvého dňa splavu Vltavy v Južných Čechách:

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY