Letecká doprava

Výbušnina na palube lietadla Danube Wings

Ako informovali médiá, po spackanej policajnej akcii na popradskom letisku sa do Írska dostala vzorka výbušniny v batožine jedného z cestujúcich letu spoločnosti Danube Wings z Popradu do Dublinu. Slováka následne írska polícia na pol dňa zatkla, po vysvetlení slovenskej polície ho však prepustila. Slovensko sa tak na okamih dostalo do pozornosti viacerých svetových médií, vrátane CNN, NY Times a BBC. O incidente už dokonca vznikla aj samostatná stránka na Wikipedii.

Šéf Úradu hraničnej a cudzineckej polície sa na dnešnej tlačovej konferencii snažil navodiť situáciu, že napriek pochybeniu policajta urobila slovenská polícia a popradské letisko všetko preto, aby sa situácia napravila. Odlet lietadla Danue Wings, nenájdenie výbušniny na dublinskom letisku a zatknutie Slováka írskou políciou podľa jeho vyjadrení úplne nechápe.

Mňa by zaujímalo, či sa nenájde niekto, kto sa incidentu priamo zúčastnil. Ak áno, skúste napísať vaše reakcie do komentárov. Článok obsahuje aj oficiálne vyhlásenie spoločnosti Danube Wings.

Vyhlásenie spoločnosti Danube Wings:

Spoločnosť Danube Wings prevádzkuje z letiska Poprad-Tatry pravidelné lety do Dublinu, Londýna a Manchasteru v spolupráci s Českými aerolíniami, od ktorých má prenajaté lietadlo typu Boeing 737-400 spolu s posádkou.

Posádku lietadla pri odlete z letiska Poprad-Tatry informovala riadiaca veža, že zostala v jednej z odbavenej batožiny v batožinovom priestore lietadla neškodná vzorka pre cvičenie psov. Táto informácia nebola v rozpore s bezpečnostnými predpismi a nebránila v pokračovaní letu. V opačnom prípade, by podľa pravidiel Českých aerolínií piloti nemohli v žiadnom prípadne v lete ďalej pokračovať. Letecké spoločnosti Danube Wings a České aerolínie vopred neboli oficiálne o cvičení na letisku Poprad – Tatry dňa 2.1.2010 informované.

 

Spoločnosť Danube Wings, ktorá 2.1. 2010 prevádzkovala let č. 8230 Poprad/Tatry – Dublin vyhlasuje, že v žiadnej fáze letu nebola ohrozená bezpečnosť cestujúcich a let samotný.

Prepis rozhovoru zástupcu letiska s riadiacou vežou a veže s pilotom lietadla Danube Wings nájdete v tejto grafike denníka SME.

V článku bola použitá fotografia zo stránky www.letectvo.sk.


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET