Tlačové správy

TS: Nárast zahraničných turistov pokračuje, Slováci…

Počas leta zaznamenalo Slovensko oproti prvému a druhému štvrťroku 2009 rast návštevnosti domácich aj zahraničných turistov. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. Prejavilo sa to výrazne najmä pri návštevnosti slovenských, českých a nemeckých návštevníkov. V porovnaní so silným rokom 2008 sú síce čísla návštevnosti nižšie, avšak z perspektívneho hľadiska sú dôležité údaje postupného rastu.

Pre porovnanie, domáci návštevníci zaznamenali v 3. štvrťroku 2009 nárast oproti predchádzajúcim mesiacom o 18,8 %. Oproti minulému roku je to však stále pokles o 7,4 %. Podobne to platí aj o údajoch o zahraničných návštevníkoch, ktorí síce klesli o 26,7 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, avšak v medzikvartálnom porovnaní roka 2009 zaznamenali nárast. Dôležitým údajom je aj priemerný počet prenocovaní, ktorý ostáva v roku 2009 oproti roku predchádzajúcemu na úrovni 3,4 noci.

Náš tip: Najlepšie cestovné ponuky na Slovensku


Zaujímavé štatistické údaje sú z Českej republiky. U našich západných susedov sa stalo Slovensko v lete top destináciou, čo znamená, že najviac Čechov trávilo svoju letnú zahraničnú dovolenku práve na Slovensku. Prejavilo sa to výrazne aj v štatistickom vyjadrení. Počet českých turistov sa v treťom štvrťroku oproti predchádzajúcemu zvýšil až o 80 %. V porovnaní s minulým rokom je to ale stále nižšie číslo. Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) pozitívne vníma aj údaje o návštevnosti z ďalšej zdrojovej krajiny, z Nemecka. Medzikvartálne v roku 2009 vzrástol počet nemeckých návštevníkov o 28 %.

Počas letných mesiacov výrazne poklesol počet poľských (mínus 49,5 %) a ruských návštevníkov (mínus 21,9 %) v porovnaní so sledovaným obdobím minulého roka. SACR predpokladá, že počet návštevníkov z týchto krajín vzrastie počas zimnej sezóny, keďže tá je podľa štatistických údajov z predchádzajúcich rokov pre nich lákavejšia. Navyše pre poľských turistov sú cenové podmienky slovenských lyžiarskych stredísk mimoriadne výhodné. K zvýšeniu počtu poľských turistov iste napomôže aj nová letecká linka Varšava- Poprad/Tatry, ruskí návštevníci zase môžu od 1. januára využiť novú autobusovú linku Moskva – Poprad.

Náš tip: Najlepšie víkendové pobyty na Slovensku

Pokles návštevnosti zaznamenala vplyvom dopadov hospodárskej krízy v roku 2009 väčšina štátov. S ústupom krízy, očakáva SACR opätovný rast návštevnosti domácich aj zahraničných turistov.

Zdroj: Nárast českých a nemeckých turistov pokračuje, Slováci dovolenkovali na Slovensku (SACR)

V článku bola použitá fotografia z www.slovakia.travel.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK