Cestujeme po sveteVlaková doprava

InterRail II: Mníchov, Nemecko

Po zážitkoch z Berlína sa naše Spoločenstvo lístku, a.k.a parta InterRail, vydalo objavovať ďalšie krásy Nemecka. Ako cieľ sme si vybrali jeho tretie najväčšie mesto – Mníchov. Meno mesta je odvodené od staronemeckého slova Mönche (mních). Mníchov tak bol pomenovaný na počesť rádu benediktínov, ktorí toto mesto založili. Podobizeň mnícha sa nachádza aj na mestskom erbe.

Náš príchod do Mníchova prebehol bez väčších problémov. Hromadná doprava funguje, autobusy autobusujú, električky električkujú :-) Zaujímavosťou je, že mníchovske električky operujú na takmer nezmenených linkách už od roku 1876. Dobrá správa pre InterRailistov – všetky linky S-BAHNU sú v cene vlakového lístku. Jupí, vitaj lenivosť a vyvážanie sa v MHD :-)

Vďaka InterRail lístku môžete objavovať až 40 000 destinácií v Európe!

Ešte pred objavovaním tajných útrob hlavného mesta Bavorska sme sa vybrali ubytovať. Kemp The Tent nás príjemne prekvapil. Celý je pod správou kresťanskej mládeže, čiže sme sa stretli s istými obmedzeniami (zákaz alkoholu, žiadne výtržnosti po 22:00), no tie plne vyvážilo úžasné vybavenie kempu: kuchyňa, teplé sprchy, práčovňa, stoly na ping-pong, bezplatné WiFi pripojenie na internet, atď. V blízkom okolí je síce kemp známy ako the fanatics camp, no nedajte sa odradiť klebetami, rozhodne vás tu nenútia modliť sa x-krát denne :-) Za jednu noc v stane zaplatíte cca 11 €, za noc vo Veľkom stane na dlážke 7,50 €.

Zarezervujte si lacné letenky do Mníchova.
Vďaka Booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Mníchove.

Ikonou Mníchova je známy Marienplatz s gotickou Novou radnicou – Neues Rathaus. Na jej fasáde sa nachádza známy Glockenspiel, ktorý každodenne priťahuje asi milión turistov (áno, preháňam, ale ozaj ich tam bolo veľa :-). V okolí Marienplatzu je niekoľko známych kostolov: Frauenkirche, Theatinerkirche či Michaelerskirche, no mojou osobnou nirvánou centra mesta sa stal populárny trh – Viktualienmarkt. Na viac ako 22.000 m2 nájdete domácu zeleninu, ovocie, kvety, hydinu a inú zverinu, koreniny a rôzne delikatesy. Viktualienmarkt hostí aj jednu z tradičných nemeckých Biergarten, ktorá otvára každý deň o 9:00 hod.

Biergarten, alebo Pivné záhradky sú v Mníchove kapitola sama o sebe. Pamiatky sú pekné, no pivko a klobáska krajšie :-) Špecialitkou Biergarten je, že v každej sa čapuje iné domáce pivo. My sme navštívili záhradku v Englischer Garten – v upravenom parku, ktorý je väčší ako známy Central Park v New Yorku. Okrem tradičných parkových záležitostí sa v tomto nachádza aj nuda pláž :-) No ale späť k téme – spomínaná Biergarten sa rozkladá pri Chinesischer Turm (Čínska veža) a má viac ako 10 000 miest na sedenie!!! Na pitie si tu okrem svetového piva, ktoré vám načapujú do litrového korbeľu, môžete dať aj jablčný mušt (ktorý obsahuje alkohol, ako som zistila, keď som sa po litríku so smiechom zviezla na zem). Pre gurmánov je to nebo Weiβwurstov (bielych klobásiek), takých a onakých pečených zvieratiek, grilovaných kolien a rebierok. Ešte stále sa mi zbiehajú slinky…a to nehovorím o maxi praclíkoch (viď fotodokumentácia)…

Biergarten je okrem lukulských hodov obľúbeným miestom na rozlúčky so slobodou. Ženích a jeho kamaráti sú často vtipne oblečení v tričkách s rôznymi nápismi. Tu je výber tých najlepších:

  1. 4. July 2009 – Richard’s last Independence day
  2. My friend is getting married, so I am getting drunk…
  3. Girls – your last chance!

Čo si určite nenechajte ujsť v Mníchove: Marienplatz, Frauenkirche, Viktualienmarkt, Rezidenčný palác, Englischer Garten, Alte Pinakothek, Olympijský štadión, Allianz Arénu, a samozrejme navštívte jednu z mnohých Biergarten…

Mottom mesta je „München mag Dich“ (Mníchov ťa miluje). Verte, že po jeho návšteve budete vy milovať Mníchov – mesto so srdcom :-)

PS: Z Mníchova je iba na skok na hrady Neuschwanstein a Hohenschwangau…ako sme to prežili my…coming soon na www.cestujemeposvete.sk :-)

InterRail: Pred Mníchovom sme boli v Berlíne. Z Mníchova sme sa vydali na zámok Neuschwanstein.

Vďaka Booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Mníchove.
Zarezervujte si lacné letenky do Mníchova.

Zopár fotiek z našej návštevy Mníchova:

Autor fotky: Johannes Plenio


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

Milovníčka umenia, ktorá ním týra osoby známe aj neznáme, v mylnej domnienke že každý chce byť v kútiku duše určite kunsthistorikom :) Milujem cestovanie všetkých druhov - či už spím pod širákom, v hoteli, vo vlaku alebo v parku pri Buckinghamskom paláci...Takže, kamkoľvek sa chystáte, čítajte, snívajte, objavujte...your booking has been confirmed ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK