Cestujeme po svete

Víkendový pobyt: Český Krumlov

Mesto Český Krumlov leží v esovite zakrivených meandroch rieky Vltava a pri návšteve Južných Čiech ho odporúčam navštíviť. Práve jeho poloha dotvára celkový ráz a atmosféru tohto mesta. Český Krumlov je od roku 1992 zapísaný v Zozname svetového kultúrneho a prírodneho dedičstva UNESCO a jeho hlavnou dominantou je historický hrad a zámok Český Krumlov. Názov mesta je odvodzovaný z nemeckého výrazu, ktorý je prekladaný ako Křivý Luh (Krivá Lúka).

Kliknite sem pre mapu mesta Český Krumlov.

Jedna povesť hovorí, že v dobe temného stredoveku, v miestach dnešného mesta, viedla obchodná cesta z Rakúska do Čiech. Táto oblasť bola vyhľadávaná lúpežníkmi, ktorí prepadávali pocestných. Miesto neskôr objavil statočný rytier Vítek, ktorý sídlo zbojníkov vypálil a následne postavil hrad Krumlov. Najdlhšiu ulicu v meste pomenoval Latrán (z latinského slova latro, čiže lotor).

Ubytovanie v Českom Krumlove nájdete vďaka partnerovi booking.com.

Státní hrad a zámek patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky v oblasti Strednej Európy. Je situovaný na vysokom skalnom výbežku, ktorý obteká rieka Vltava. Pri prehliadke zámku máte k dispozícii 2 prehliadkové trasy. I. okruh je zameraný na expozíciu interiéru (130 Kč) a II. okruh je venovaný histórii rodu Schwarzenbergovcov (100 Kč). Určite si nenechajte ujsť výstup na Zámockú vežu, z ktorej je nádherný výhľad na celé mesto. Výstup na vežu stojí 50 Kč.

Historické záhrady v areály zámku su jednými z najhodnotnejších z českokrumlovských záhrad a sú navštevované nielen turistami, ale relax tu nachádzajú aj miestni obyvatelia. Pri potulkách narazíte na “českú hospůdku” Markéta, kde sa oplatí zastaviť sa na pravé české čapované, alebo sa posilniť miestnymi špecialitami, ktoré sú pripravované na otvorenom ohni priamo pred vami.

V záhradách sa nachádza aj Otáčivé hlediště, ktoré je jedinečné tým, že sa tu hlavne v letných mesiacoch usporadúvajú rôzne divadelné a tanečné predstavenia. Len pre zaujímavosť, prvá improvizovaná točňa uviezla sotva 60 divákov a bola poháňaná ľudskou silou. Dnešná kapacita hľadiska je 644 divákov. Vstup do zámockych záhrad je bezplatný.

Mesto má vlastný Pivovar Eggenberg, nazvaný podľa šľachtického rodu Eggenbergovcov. V objekte pivovaru, nad pivnicami kde zreje pivo, sa dnes nachádza pivovarská pivnica Formanka s reštauráciou. Základná prehliadka pivovaru stojí 100 Kč.

Hotely a penziony sú rezervované niekoľko týždňov dopredu, preto odporúčam najmä v letnej sezóne, si v predstihu zabezpečiť ubytovanie. Čo poviete na ubytovanie vo veži? :)

Náš tip: Odporúčame Penzión Ve věži.

Celé mesto pôsobí ako veľmi udržiavané a upravené a je doslova preplnené kaviarničkami, hospůdkami a malými obchodíkmi s umeleckými predmetmi a výrobkami typu hand made. Zrekonštruované, ale najmä esteticky zdobené fasády domov podčiarkujú atmosféru akou toto mesto žije.

Vďaka ekonomickej a kultúrnej stagnácii, ku ktorej prišlo koncom 18.storočia si toto mesto so svojbytným rázom zachovalo svoju unikátnosť. Je to inšpirácia na zaujímavý víkendový pobyt, na ktorý nezabudnete.

Ubytovanie v Českom Krumlove nájdete vďaka partnerovi booking.com.

Zopár fotiek z Českého Krumlova:


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY