Cestujeme po svete

Renesančná Florencia (Taliansko)

Florencia je jedným obrovským a uchvacujúcim, žijúcim a pluzujúcim pamätníkom renesancie – epochy poznamenanej nevídaným duchovným a kulturným rozvojom. Michelangelo, Botticelli, Dante, či Petrarca…to je len zlomok osobností, ktoré svojim umom prispeli k rozvoju tohto výnimočného mesta.

Moja cesta do Firenze začala už vo Viedni, kde som nasadla na nočák smer Roma Termini. Cesta ubiehala rýchlo, človek sa ani nenazdal a vítala ho talianska železničná zvučka Firenze – Santa Maria Novella – názov stanice, ktorá je pomenovaná po kostole stojacom priamo pri samotnej stanici. Cesta vlakom je jedna z mnohých možností, ako sa do Florencie dostať – autobusy, lietadlá a pre odvážnejších aj autostop (odporúčam iba ak viete po taliansky viac, ako len pizza a spaghetti carbonara).

Môj príchod do Firenze nasledoval zdesený pohľad na hodinky – bolo 5:50 ráno. Na jednej strane sa mi podarilo nafotiť krásne turist-free fotografie, ale tiež vám nie je všetko jedno, keď ste na ulici len vy, predavači zaručene pravých Vuittoniek a umývacie autá :-) Moje prvé kroky preto smerovali k florentskému Duomo – štvrtému najväčšiemu kostolu v Európe a najvyššej stavbe v meste. Komplex námestia Piazza del Duomo doplňuje baptistérium so slávnymi bronzovými dverami od Ghibertiho a Campanilla – 85-metrová zvonica z ružového toskánskeho mramoru. Po miernom infarkte môjho umelecky založeného srdca, keď sa vychádzajúce slnko oprelo do oranžovej kopuly Dómu, smerovali moje kroky k neďalekému Piazza della Signoria a k Palazzo Vecchio – centru politického života renesančnej Florencie. Sochy – mnohé z nich kópie – tu pripomínajú významné udalosti v dejinách mesta. Na najslávnejšiu epizódku mesta – upálenie kazateľa Savonarolu – upozorňuje pamätná tabuľa v dlažbe. Práve na tomto námesti uvidíte kópiu Michelangelovho Dávida (originál je vystavený v Galleria dell´Accademia), Perzea od Celliniho či Fontánu di Nettuno.

Zarezervujte si lacné letenky do Florencie.
Cez Booking.com si môžete zarezervovať lacné ubytovanie vo Florencii.

V priľahlej uličke sa nachádza najväčšia umelecká galéria v Taliansku, pôvodné postavená ako úrad pre Cosima I. Výstavný priestor Uffizi obsahuje súbor malieb, ktorý nemá na svete obdobu – Caravaggio, Botticelli, Michelangelo, Tizian…vrelo odporúčam zakúpiť si lístok dopredu cez internet. Galéria Uffizi otvára o 8:15 hod., a už od 7:00 tam nájdete hadiaci sa rad ľudí čakajúcich na vstup do galérie niekedy aj viac ako 3 hodiny.

Môj tip: Z galérie Ufizzi je len na skok k najstaršiemu mostu v meste – Ponte Vecchio. Bol vybudovaný v roku 1345 a ako jediný most vo Florencii unikol devastovaniu počas 2. svetovej vojny. V 14. storočí na ňom sídlili najmä farbiari, kováči a mäsiari, no dnes je Ponte Vecchio úžasnou prehliadkou obchodíkov, najmä zlatníkov a šperkárov. Vyvýšená chodba Corridorio slúžila pre rodinu Medicejovcov, aby sa mohli prepravovať medzi svojimi palácmi a nemuseli sa predierať davom obyčajných florenťanov.

Ak vám vyjde čas, navštívte pouličný trh Mercato Centrale. Florentskú špecialitu – artičoku – vám tu pripravia na minimálne osem rôznych spôsobov. Ak patríte k mäsožrútom, porozhliadnite sa po nápise porchetta – malé pečené prasiatko s jabĺčkom v ústach (áno, cvakali foťáky :-).

Pozor: Vyhnite sa nakupovaniu od pouličných predavačov kabeliek, dáždnikov, umeleckých diel a pod. Ak by vás pri ich kúpe pristihli carabinieri, nielen že vám vašu vytúženú Pradu zabavia, ale zaplatíte aj pokutu vo výške od 500 do 1000 €.

Na mesto Florencia vám určite nebude stačiť jeden deň. Ak sa rozhodnete cestovať, železničná stanica Santa Maria Novella ponúka moho destinácií za celkom umiernenú cenu: vlak do neďalekej Pisy (áno, tá Šikmá veža) vás vyjde na 5 €. Okrem Pisy odporúčam ešte mestá Prato, Pistoia či Vinci – rodisko slávneho majstra Leonarda da Vinciho. Mestá nie sú od Firenze vzdialené viac než hodinu cesty a ceny sú naozaj rozumné.

Buon viaggio!

Zarezervujte si lacné letenky do Florencie.
Cez Booking.com si môžete zarezervovať lacné ubytovanie vo Florencii.

Autor fotky: Josh Hild


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

Milovníčka umenia, ktorá ním týra osoby známe aj neznáme, v mylnej domnienke že každý chce byť v kútiku duše určite kunsthistorikom :) Milujem cestovanie všetkých druhov - či už spím pod širákom, v hoteli, vo vlaku alebo v parku pri Buckinghamskom paláci...Takže, kamkoľvek sa chystáte, čítajte, snívajte, objavujte...your booking has been confirmed ;-)

3 komentáre

  1. pepe

    My nie sme síce až takí milovníci umenia ako autorka Katka, ale Florenciu sme si napriek tomu vychutnávali a obdivovali. V septembri sa nám tam s polovičkou podarilo dostať na predĺžený víkend, a okrem tradičných pamiatok bolo skvelé len tak sa túlať uličkami a nasávať atmosféru mesta. Ubytovaní sme boli v hoteli Byron s výhladom na historické centrum Florencie. Strávili sme tam 4 dni a dúfam, že sa ešte niekedy vrátime.

    • Mike

      Ahoj Pepe, dík že si sa podelil o zážitky. Dúfam, že ti nebude vadiť, že som z tvojho komentu vymazal ten odkaz…:)

  2. Petra

    Florencia sice nepatri k najvacsim mestam sveta, ale rozhodne sa tam oplati stravit viac casu. Okrem turisticky ci inak zamych lokalit a monumentov vychutnavat aj typicku atmosferu, dat si na obed sendvic s prosciuttom, prejst sa popri rieke…kto ma dost casu, najde aj stary mlyn trochu dalej od centra. Kazdu poslednu nedelu v mesiaci blsi trh na Piazza L. Ghilberti, utorkove trhy s oblecenim v parku Cascine… Odporucam tiez vyhliadku piazzale michelangelo alebo nedaleke Fiesole, kam chodi mestska doprava. Rozne fotopostrehy, zrejme tiez od turistov, som nasla aj na stranke http://www.lifebeyondtourism.com/photoblog/?s=florence&x=0&y=0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK