CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina v lietadle

Veľa ľudí v dnešnej dobe cestuje takpovediac naľahko. Cestujú iba na pár dní a berú si so sebou len príručnú batožinu. Takýto spôsob cestovania je výhodný nielen pre cestujúcich, ktorí ušetria čas tým, že si nemusia vyzdvihovať zapísanú batožinu a najmä v prípade nízkonákladových leteckých spoločností získajú aj lacnejšie letenky, ale aj pre letecké spoločnosti, ktoré nemusia prepravovať kilá a kilá batožiny svojich pasažierov. Pri cestovaní iba s príručnou batožinou je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel stanovených nielen leteckými spoločnosťami, ale aj Európskou úniou.

Tento článok bol naposledy aktualizovaný 16. 8. 2019.

Pri väčšine klasických leteckých spoločnostiach si môže každý pasažier vziať si so sebou jeden kus príručnej batožiny spĺňajúci stanovené kritériá plus jeden predmet osobnej potreby, ako napríklad kabelku, kabát, foťák, notebook a podobne. Pri nízkonákladovkách je situácia komplikovanejšia, najmä po tom, čo dve hlavné low cost spoločnosti pôsobiace na našom trhu (Ryanair a Wizz Air) od 1. novembra radikálne zmenili pravidlá.

Írsky low cost prepravca Ryanair povoľuje 1 ks malej príručnej batožiny (bez koliesok) s rozmermi 40 x 20 x 25 cm. Druhú príručnú batožinu s (doteraz) klasickými rozmermi 55 x 40 x 20 cm a maximálnou hmotnosťou 10 kg si na palubu môžu vziať iba pasažieri so zakúpenou službou Priority (6 – 12 € pri rezervácii online). Ryanair okrem toho zaviedol aj nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg a rozmermi 55 x 40 x 20 cm za príplatok 10 – 17,50 € (treba objednať vopred, na letisku vás to vyjde 25 €).

Z Bratislavy, Košíc a Budapešti môžete letieť spoločnosťou Wizz Air. Tá vám podľa nových pravidiel (platných od 1. 11. 2018) umožní vziať si zadarmo na palubu iba 1 kus malej príručnej batožiny s rozmermi 40 x 30 x 20 cm a hmotnosťou do 10 kg, plus položky z duty-free obchodu zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly. Okrem toho spoločnosť zaviedla nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg, ktorú vám prepravia za poplatok začínajúci od 9 €. Pasažieri s príplatkovou službou Wizz Priority (od 5 € za jeden smer letu) si môžu na palubu zobrať 1 kus malej príručnej batožiny a 1 kufor na kolieskach s maximálnymi rozmermi 55 x 40 x 23 cm.

Rakúske letecké spoločnosti Austrian Airlines, rovnako ako aj nemecký gigant Lufthansa majú rozmery príručnej batožiny stanovené na 55 x 40 x 23 cm a hmotnosť na 8 kg (v prípade Business a First Class tried v Austrian Airlines a Lufthanse to sú dva kusy batožiny po 8 kg). U oboch spoločností si okrem toho môžete vziať aj 1 predmet osobnej potreby (napr. počítačovú tašku alebo kabelku s rozmermi 40 x 30 x 10 cm a hmotnosťou do 2 kg). Rovnaké podmienky platia aj v low-cost odnožy Lufthansy, leteckej spoločnosti Eurowings. Cestujúci s letenkami BEST si dokonca môžu na palubu zadarmo vziať 2 kusy príručnej batožiny a 1 menšiu príručnú batožinu.

Low cost letecká spoločnosť flydubai, cez ktorú si môžete kúpiť lacné letenky do Dubaja, povoľuje na palube svojich lietadiel 1 kus príručnej batožiny s hmotnosťou do 7 kg, ako aj jednu malú tašku na notebook alebo kabelku s rozmermi 25 x 33 x 20 cm alebo jednu tašku s duty free nákupom. Maximálne rozmery príručnej batožiny sú 55 x 38 x 20 cm a celková hmotnosť vašej príručnej batožiny nesmie presiahnuť 10 kg. Ak máte letenku do business triedy, môžete si na palubu vziať 2 kusy príručnej batožiny s celkovou hmotnosťou 14 kg (súčet hmotností oboch kusov). Ak letíte s dojčaťom, môžete si okrem svojej príručnej batožiny vziať aj ďalší kus batožiny s náhradným oblečením alebo detským jedlom. Rozmery tejto batožiny nesmú presiahnuť 55 x 38 x 20 cm.

Ruská nízkonákladová letecká spoločnosť Pobeda, ktorá ponúka lacné letenky do Moskvy, povoľuje zadarmo si zobrať na palubu pomerne malú príručnú batožinu s maximálnou hmotnosťou 5 kg a rozmermi 36 x 30 x 27 cm. Väčšia príručná batožina nespĺňajúca uvedené rozmery bude považovaná za zapísanú batožinu a za jej prepravu budete musieť zaplatiť poplatok.

Letecká spoločnosť České aerolínie umožňuje svojim pasažierom v ekonomickej triede vziať si na palubu 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 45 x 25 cm a hmotnosťou do 8 kilogramov (v prípade leteniek v ekonomických triedach Lite, Plus a Flex), resp. 2 kusy takejto batožiny v biznis triedach Business Lite a Business. Cestujúci s letenkami Plus, Flex, Business Lite a Business si zároveň môžu vziať aj malú osobnú tašku s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Ponúkame vám lacné letenky do celého sveta.

Dovolenkové letecké spoločnosti Travel Service a Smartwings povoľujú príručnú batožinu s maximálnymi rozmermi 56 x 45 x 25 cm. Hmotnosť príručnej batožiny môže byť max. 8 kg. Okrem príručnej batožiny si môžete na palubu vziať aj 1 malú osobnú tašku (napr. kabelku alebo notebook) s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Z Košíc sa cez Varšavu a Istanbul dostanete takmer do celého sveta vďaka spoločnostiam LOT a Turkish Airlines. Obaja prepravcovia majú rovnaké limity ako Austrian Airlines či FlyNiki, teda 1 kus príručnej batožiny s rozmermi 55 x 40 x 23 cm a maximálnou hmotnosťou 8 kg. Okrem toho si na palubu môžete vziať napríklad kabelku alebo tašku s notebookom, ktorej rozmery nepresiahnu 40 x 35 x 12 cm. Rovnako si na palubu smiete vziať jedlo a skladací kočík/buginu pre dieťa.

Spoločnosť easyJet síce na Slovensko nelieta, ale naši čitatelia ju často využívajú. EasyJet ponúka garanciu prepravy príručnej batožiny v kabíne aj toho najplnšieho lietadla. Podmienkou však je, aby bola vaša príručná batožina o niečo menšia, než zvyčajne – 50 x 40 x 20 cm. Ak bude väčšia (56 x 45 x 25 cm), nemusia vám ju prepraviť priamo v kabíne, ale len v batožinovom priestore. Hmotnosť príručnej batožiny na letoch spoločnosti easyJet nie je obmedzená.

Ak vaša batožina nespĺňa povolené rozmery alebo si myslíte, že je príliš ťažká, mali by ste ju zacheckovať na letisku. V prípade nízkonákladových leteckých spoločností to však znamená zaplatiť poplatok za jej prepravu.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa príručnej batožiny nájdete aj v článku Príručná batožina: otázky a odpovede.

Tekutiny v príručnej batožine

Ak sa rozhodnete cestovať iba s príručnou batožinou, zabudnite na laky na vlasy, veľké voňavky, či fľašu pálenky na rannú dezinfekciu…:) Maximálne množstvo prevážaných tekutín je 1000 ml, čiže 1 liter. Objem jednotlivých nádobiek, v ktorých tekutiny prevážate, však nesmie prekročiť 100 ml. Všetko, čo má viac ako 100 ml, vám pri bezpečnostnej kontrole nekompromisne vyhodia.

Medzi tekutiny sa ráta aj väčšina drogérie, ako napríklad špirála, tekutý make up, voňavka, lak na vlasy, lak na nechty, deodorant, gel/vosk na vlasy, pena na holenie, zubná pasta, náplň do elektronickej cigarety (tzv. e-liquid) a elektronická cigareta samotná a pod. Všetky tieto a podobné predmety musíte pred príchodom na letisko alebo pri bezpečnostnej kontrole vložiť do priehľadného uzatvárateľného vrecúška, ktoré obdržíte na letisku.

Lieky sú na palube lietadla povolené a nemusíte ich prevážať v priehľadných vrecúškach. Matky s malými deťmi musia z každej nádobky, v ktorej prevážajú jedlo/pitie pre svoje dieťa, pred zrakom pracovníka bezpečnostnej kontroly ochutnať. Na tovar, ktorý si kúpite po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, sa tieto obmedzenia nevzťahujú.

Zakázané predmety v príručnej batožine

Medzi často odoberané predmety ďalej patria zbrane (vrátane hračiek a replík z umelej hmoty), akékoľvek nože (aj kuchynské), žiletky (nie však jednorazové žiletky na holenie, tie sú povolené), britvy, nožnice (aj manikúrové), pilníky, zapaľovače (väčšinou iba benzínové, plynové zvyknú púšťať), a pod. Ak chcete takéto predmety prevážať, musíte ich mať v normálnej batožine alebo sa musíte o ich preprave dohodnúť so zástupcom leteckej spoločnosti.

Na stránke Letiska M.R. Štefánika v Bratislave nájdete kompletný prehľad bezpečnostných predpisov. Otázky, problémy, riešenia a osobné skúsenosti ľudí nájdete dole v komentároch alebo v našom článku Bezpečnostná kontrola na letisku.

Úvodná fotka: Gabrielle Henderson na Unsplash


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

917 komentárov

  1. Anna

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa Vás opýtať letím prvý krát a mám preštudované už všetky Vaše príspevky na tejto stránke, len chcem sa ešte spýtať potrebovala by som do anglicka v príručnej batožine preniesť šampón na hygienu len problém je ten, že flaštička so šampónom má 200 ml. Prejdem s tým ale mám na to rýchlo zabudnúť poprípade prelievať 200ml šampón do dvoch 100 ml flaštičiek? A zabudla som spomenúť, že letím ryanairom.
    Vopred Ďakujem za odpoveď..

    • Mike

      Anna, šampón musí mať do 100 ml. Ak sa vám chce, môžete ho preliať do 2 menších fľaštičiek, tie ale musia byť originálne z nejakého iného prípravku a na etikete musí byť jasne napísaný objem (do 100 ml). Ak bude fľaštička neoznačená, ihneď vám ju vyhodia…

  2. Vanesa

    Dobry den , viem,ze tato stranka je o prirucnej batozine, ale potrebovala by som sa na nieco opytat ohladom letenky. Cez internet som si zabookovala letenku , urobila som aj online check-in a vytlacila si taky papier kde mam napisany cas, myslim , ze aj akysi kod atd…..staci,ked pridem s tym papierom a pasom a oni mi uz daju letenku alebo mi staci len ten papier a to je uz ako letenka alebo ako to je? lebo viem,ze na letisku je aj nejaky automat na letenku. Mam v tom mierny zmatok :D
    Vopred velmi dakujem :)

    • Mike

      Ahoj, jasné, s vytlačenou palubnou vstupenkou stačí prísť na letisko a ísť rovno na 1. poschodie na bezpečnostnú kontrolu…letenku ti už nebudú dávať, klasické letenky už neexistujú ;)

      • Vanesa

        Na palubnej letenke ale nie je cislo sedadla,podla coho to teda budem vediet??

      • Mike

        Vanesa, ak letíš Ryanairom, tak oni majú voľné sedenie. Môžeš si zarezervovať sedadlo, ale podľa mňa to je zbytočné…skôr si priplať Priority Check-in a sadneš si kde budeš chcieť, keďže pôjdeš do lietadla medzi prvými…

  3. Vanesa

    Dobry den, letim s Ryanairom z Birminghamu do Bratislavy. Beriem si len prirucnu batozinu. Vyssie som citala,ze je mozne vziat si do lietadla kozmetiku , no je potrebne mat ju vo vrecusku. Mozem pouzit akekolvek igelitove vrecko? A taktiez..je potrebne ho pri kontrole nejak vyberat alebo ho staci nechat v prirucnej taske? Co vsetko je potrebne dat do toho vrecuska? len tekute veci, ci aj ostatnu kozmetiku? Ceruzky , pera a podobne su v pohode?
    Vopred dakujem za odpoved :)

    • Mike

      Vanesa, nemôže to byť akékoľvek igelitové vrecko, musí to byť také to uzatvárateľné. Tieto vrecká sa tiež dajú kúpiť za 50 centov priamo na letisku, ale môžeš použiť aj klasické uzatvárateľné vrecko na potraviny. Pri kontrole ho vyberieš a pošleš do RTG v tej vaničke. Vo vrecku majú byť všetky tekutiny, čiže väčšinou kozmetika…každá môže mať do 100 ml a môžeš ich mať max. 10 ks. Ceruzky a perá tam dávať nemusíš.

  4. Joana

    Prosim, kto ma skusenost, kolko litrov vina mozem previezt v klasickej batozine do 15kg, nie prirucny kufor samozrejme Je to let z Malorka-Bratislava….a este otazka : v kufri, nie prirucnej batozine, mozem mat mrazene vyrobky???
    Dakujem za odpoved

    • Mike

      Joana, množstvo prevážaného vína by nemalo byť obmedzené, keďže letíš v rámci EÚ. Mrazené výrobky podľa mňa môžeš kľudne mať aj v príručnej batožine…len aby sa ti nerozmrazili ;)

      • Joana

        Ahoj Mike,
        dakujem za odpovede. Mas to tu pestre v tomto blogu….Ked som to citala, ma az niekedy udivuje, co vsetko chcu ludia brat na palubu :-D……a ja sa obavam co mozem niest v zapisanej :-D
        A mrazene sa mi nerozmrazi,letim 2,5hod a tak ci tak to budem mat este extra zamrazene dusikom :-D
        Taka paradna vecicka, akokeby ruza, rozpuknes ju, vlozis do mraziarenskeho vrecka, zavries vrecko, rozvinie sa ,,puk,, ako ruza a vsetko krak krak krak, zamrznute na kost…….ale ak by sa niekto pytal, neviem kde to je volno predajne/dostupne….

  5. Joana

    Ahojte, ryanair, ryanair, ryanair…su lacni, ale niektore letusky totalne az neprijemne.
    Priklad 1.) Tehotna kamoska v 6.mesiaci letela z Malorky do Bratislavy, prirucna batozina do 10kg rozmerovo sedela, ale dali jej kufor narvat do skusobnej odmerky, nikto jej nepomohol ani zdvihnut kufor, este ju komentovali :mamicka, davajte si pozor s tym bruskom a kedze kufor do prepravky vmestila, tak jej ho dali este pre istotu prevazit. A kedze mala 1kg naviac, tak musela zaplatit 50Euro alebo letiet bez kufra…..a teraz sa pytam, kde sa vytralila ludskost???
    Priklad 2.) Kamoska kupovala prirucny kufor presne kvoli Ryanair, aby splnal rozmery.Pri kontrole jej dali kufor skusit do prepravky, ale na jednej strane sa rozsiroval dolu o 1cm, co volnym okom pri kupe nezbadate, ale kufor bol pevny tvrdy plastovy, takze ho nemohla nijako stlacit…a popritom na ostatnych rozmeroch mala par cm rezervy…..a musela zaplatit 50Euro tak ci tak, inak by letela bez kufra…..a myslim, ze pri dnesnych poplatkoch uz to je 60Euro.
    Priklad 3.) Ak si kupite na letisku alkohol,nie je to ako ostatne letec. spolocnosti, co si kupite v priestoroch letiska, vakuovo zabalene letiskove tasky/normalne tasky z letiska, ze si to beriete automaticky do lietadla…Kupila som v Bratislave 2 flasky vina, boli zabalene z predajne a my povedali, bud to do toho kufra narvete a vlozite prirucnu batozinu do prepravky alebo zaplatite 50Euro za kufor alebo tie kupene vina tu nechate. Musela som tam 1vino nechat, bol to darcek a len som presla kontrolou letenky, len som sa otocila, az uz si rozdelovali : co chces? parfem alebo vino a flasku becherovky???
    Jednoducho AKO HYENY……bohuzial, aj takyto je personal Ryanair. nehovorim, ze cely personal, ale je to smutne, ze pri kontrole na gejte stoji riadne stavana zena, mraci sa na cely svet a bavi sa s klientami akokeby bola bacharka v nejakej väznici…..preco tu takyto typ ludi vobec pracuje? vzdy som mala predstavu, ze letuska/steward musi byt pekny, upraveny, ovladat jazyky na spickovej urovni a mat slusne jednanie s ludmi a mat vrodeny takt. ….ALE STRETLA SOM V LIETADLE AJ VELMI PRIJEMNY PERSONAL

    • Mike

      Ahoj Joana, ďakujem za spätnú väzbu…presne ako píšeš, skúsenosť s personálom spoločnosti Ryanair môže byť bohužiaľ aj takáto…ale máš pravdu, že sú medzi nimi aj veľmi milí ľudia, len asi na tie gejty posielajú práve tých druhých :)

      • Joana

        P.S : dufam, ze stretnem na gejte Ryanair teraz nejakeho pre zmenu sikovneho stewarda, aby si vylepsili reputaciu :-D

  6. Katka

    Ahoj Mike!
    Aj ja mám na Teba niekoľko otázok. Letím z Bratislavy do Bristolu (spoločnosť Ryanair) a mám iba príručnú batožinu. Je možné zobrať si do lietadla dáždnik? Kde si môžem zakúpiť vrecúška na tekutiny? Je potrebné lieky (Zodac, Nutrolin B) mať zabalené v pôvodnej krabičke a ak ich nemám v pôvodnej krabičke pribaliť do vresúška na tekutiny? Ako je to so zubnou kefkou?

    Vopred ďakujem za odpovede!

    • Mike

      Ahoj Katka, dáždnik si môžeš vziať, ak to je taký malý cestovný, bez nejakého hrotu na konci. Vrecúška na tekutiny si môžeš buď kúpiť na letisku (za 50 centov) alebo si kľudne zober také to zatvárateľné vrecko na potraviny. Lieky si kľudne vezmi odbalené, a tiež by som ich dal do toho vrecúška (ja si tam v podstate dávam komplet kozmetiku). Zubná kefka úplne bez problémov.

      Šťastný let!

  7. Martina

    letím z Girony(Barcelony) do Bratislavy raynerom a chcela by som sa spýtať že aké množstvo tabaku šnupacieho si možem zobrať do príručnej batožiny, ked jedna krabička má 20g. dakujem za odpoved

  8. lucya

    chcem sa spýtať či môžem mať v príručnej batožine hrniec (smaltovaný) na varenie…? letím ryanairom

  9. michaela

    Dobry den,

    Cestujem do moskvy len este neviem ci z Bratislavy alebo Viedne. Mam par otazok.

    1. Budem mat prirucnu batozinu, jeden velky kufor ktoreho rozmery dokopy maju max150 cm a jeden mensi kufor. Mozem mat tolko batoziny? Kolko moze mat kil a ake poplatky mi hrozia za ten mensi kufor?

    2. Vo velkom kufri chcem prepravit lak na vlasy, sprej proti svabom, kuchynsky noz, manikuru. Su tieto veci povolene?

    Miska

    • Mike

      Ahoj Miška, ono záleží, s ktorou spoločnosťou poletíš, každá má totižto iné povolené hmotnosti a počty batožiny. Obávam sa ale, že 2 kufre ti zadarmo neprepraví žiadna letecká spoločnosť. Skús napísať, ktorou poletíš a môžem sa ti na to pozrieť. Všetky predmety, ktoré píšeš, si môžeš vziať, ak budú v zapísanej batožine.

  10. SIMONA

    A AKO JE TO S PENOVYM MAKEUPOM? SPOMINAJU TAM LEN TEKUTY

    • Mike

      Penový makeup existuje? :) Ja by som povedal, že sa naňho budú vzťahovať rovnaké pravidlá, ako na tekutý, tzn. objem do 100 ml.

  11. Erika

    môžem mať v príručnej batožine v krabici uloženú sadu 6 sklenených pohárov na víno? ďakujem

  12. Miš

    Dobrý deň, cestujem s Ryanairom do Liverpoolu… Len s príručnou…a tých 20cm mám presiahnutých o 6cm… ale je to cestovná taška, ktorá určite nebude plná, čiže sa to bude dať bez problémov „splasnúť“ na tých 20, aj menej možno… Je to v pohode, alebo mám vziať radšej inú? Ďakujem :)

    • Mike

      Podľa mňa to bude v pohode…hlavne sa treba tváriť suverénne…nám po príručnej batožine ani nekukli…:)

  13. Anna

    Dobrý deň, aj ja sa chcem opýtať ohľadom prevážania vecí v príručnej batožine – spoločnosťou Ryanair – konkrétne ručný mixér, ktorý má aj násadu ako ponorný mixér, teda s 3 ostrými nožíkmi (beriem ho ako darček). Je možné to vziať v príručnej batožine? Ďakujem za odpoveď

    • Mike

      Fu, no nie som si istý…ale keď nad tým tak uvažujem, tak si neviem predstaviť, že by niekto mohol považovať ručný mixér za zbraň…ale skutočne neviem…

  14. lili

    smiem si vziať do lietadla do príručnej batožiny gps? Ďakujem

  15. Miša

    Dobry den,
    letim s Ryanairom do Talianska a chcela by som si so sebou zobrat elektronicku cigaretu/inhalator. Niekde som sa docitala, ze Ryanair s tym nema problem, je mozne tuto informaciu overit? A ak ano, vedeli by ste mi, prosim, povedat, ako ju mam prevazat (v prirucnej alebo normalnej batozine, prazdnu alebo naplnenu – cca 2 ml)? Nahradna napln, predpokladam, patri do vrcuska k tekutinam, nie je na nej vyznaceny objem, ale ma 10 ml a je ocividne mala, moze to byt problem?
    Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

    • Mike

      Miša, nehovorím to so 100% istotou, ale mali by to povoľovať, lebo ich aj predávajú na palube lietadla (a v prepravných podmienkach nie sú vyslovene zakázané). Náplne by som si kľudne zabalil do príručnej batožiny.

  16. Sona

    letim prvy krat vobec – ryanairom z krakowa len s prirucnou.

    1. tu letenku co mam kupenu – to je kompletna suma? so vsetkymi letiskovymi poplatkami atd? nebudu odomna uz nic viac chciet? skratka som studentka a moj rozpocet je obmedzeny. preto pre mna ziadne doplacanie nepripada do uvahy, viac penazi proste nemam.
    2. v tej prirucnej – noznice a kovovy pilnik nie, papierovy pilnik ano. chapem to dobre?
    3. tekutiny – tych 100ml – mozem mat dva rovnake sampony v 100 ml flastikach? akoze rovnakej tekutiny je dokopy 200 ml? a musi to byt original balenie samponu, alebo si mozem zohnat proste malu plastovu flasticku a do nej nieco naliat? ze nebude na obale napisane co to je – skratka ziadna etiketa. a tuhe mydlo ci tuhy dezodorant su tiez tekutiny?
    4. mozem mat nejake veci napchate vo vreckach, alebo vsetko musi byt tej prirucnej batozine? napr penazenku, mobil, nabijacku, okuliare atd mozem mat vo vreckach ci nie?
    5. a ta duty free – tam mozem kupit aj viac ako ten liter? ale musi sa mi to zmestit do prirucnej, ci to mozem niest v ruke? a moze to byt alkohol, ci nie?

    velmi pekne dakujem za odpovede, som rada, ze takato super stranka existuje

    • Mike

      Ahoj Soňa, pokúsim sa zodpovedať na všetky tvoje otázky:

      1. Áno, ak si prešla až na koniec rezervačného procesu, cena letenky je konečná. Doplácať by si musela iba ak tvoja príručná batožina prekročí povolené rozmery a oni ti ju vezmú iba ako zapísanú batožinu (50 EUR/kus) alebo ak sa nezacheckinuješ online a palubný lístok ti vytlačia na letisku (60 EUR).

      2. Úplne správne…:)

      3. Fľaštičku bez etikety s vyznačeným množstvom ti nevezmú, tú ti vyhodia rovno. Môžeš si šampón rozdeliť do viacerých 100 ml fľaštičiek, ale musia to byť fľaštičky z niečoho iného, na ktorých je skrátka vyznačený objem. Ja si tuhý deodorant dávam tiež do toho priehľadného vrecka a s mydlom by som asi urobil to isté…ja si tam dávam aj kefku :)

      4. Peňaženku a podobne môžeš mať samozrejme vo vačkoch, zrejme aj nabíjačku, aj keď to mi príde trochu smiešne :)

      5. V duty free si môžeš kúpiť, čo chceš, ale musíš si to dať tiež do príručnej batožiny…inak ti to nevezmú…

      Dúfam, že som pomohol a prajem šťastný prvý let. Už o pár dní budem aktualizovať články o kupovaní leteniek a online check-ine, aj s obrázkami, aby to bolo zrozumiteľné…;)

  17. Peťa

    Ahoj Mike,
    letím Ryanairom do Londýna a niekde som sa dočítala, že aj to priesvitné vrecko na tekutiny musí spĺňať určité rozmery, je to pravda?
    Ďakujem ;)

  18. sona

    prosim vas; aku maximalnu hmotnost moze mat batozina a tiez prirucna batozina pre cestovanii ALITALIOU

    • Mike

      Soňa, maximálna povolená hmotnosť príručnej batožiny je 8 kg pri rozmeroch 55x35x25 cm. Čo sa týka zapísanej batožiny, povolené množstvo sa líši podľa destinácie, ale väčšinou to je 1 ks do 23 kg (v ekonomickej triede).

  19. Denisa

    Dobry den, letim s Ryanairom, mozem si vziat antikoncepciu do prirucnej batoziny? Dakujem

  20. Mato

    Holiaci strojcek je povoleny? Dik

    • Mato

      Aha ,tak teraz som sa to docital ze mozem, tak dik aj tak a inak super stranka Mike. Budem odporucat. :)

    • Mike

      Hej, v pohode si ho zober. A ďakujem za kompliment, som rád že sa ti páči…;)

  21. Frank

    Ahoj
    Chcem sa opytat ci si mozem do lietadla vziat ps3 hry + ovladace do prirucnej batoziny
    Dakujem a sorry za pravopis

    • Frank

      Ps3 aj hry a kameru

    • Mike

      Frank, ak letíš Ryanairom, všetko si to môžeš vziať, ale musíš to mať V príručnej batožine. A pravopis si mal v pohode ;)

      • Frank

        Vsetko beriem hore zo sebov do prirucnej batoziny viem ako narabaju s kuframi dole a dik za odpoved velmi si ma potesil

  22. Nika

    Ahoj, chcela by som sa opýtať, letím do Egypta a do príručnej batožiny si beriem aj notebook, ale dočítala som sa, že notebook sa vlastne berie ako príručná batožina. Čiže nemôžem nič iné vziať len notebook? Alebo ak ho dám s púzdrom do kabelky, tak bude to v pohode? Letím spoločnosťou Travel service. Ďakujem za odpoveď :-))

    • Mike

      Nika, notebook si kľudne zober. Spoločnosť Travel Service má v prepravných podmienkach, že si môžeš vziať 1 kus príručnej batožiny a „predmety osobnej potreby“, ako napríklad kabelku, kabát, malý prenosný počítač, fotoaparát, knihy, a podobne.

  23. Veronika

    Ahoj, chcem sa spýtať či si môžem z príručnej batožiny spraviť tak povediac normálnu? nechcem si inú brať lebo idem iba na tri dni do Srbska a kedže bolo napísané že by sme si do príručnej nemali brať iné veci ako tie ktoré budeme nutne potrebovať počas letu tak teraz neviem…
    Ďakujem

  24. Rosa

    Ahoj Mike :) …
    cestujem velmi často a predsa mám otázku ,dostala som sa do situacie z ktorej neviem ako von … cestujem Ryarnairom v rámci šetrenia si beriem iba príručnú ,zatial by bolo všetko ok ,ale chela by som vziať ako prezent 6 olympijských pohárov … no a to by som chcela vedieť či sa dá …keď zabalím každý zvlášť do pukačkoveho papiera…alebo to mám radčej poslať poštou ? Veľmi sa chlapec na nich tešil ale som to nedomyslela …ďakujem za skorú odpoveď Rosa

  25. Soňa

    Dobrý deň Mike,
    o dva dni letím spoločnosťou Ryanair a som vážny alergik. Všade so sebou musím nosiť liek EPIPEN, je to 0,3mg injekčného roztoku adrenalínu. Chcem sa opýtať, môžem si ho so sebou vziať do príručnej batožiny?
    Ďakujem a pekný deň :)

    • Mike

      Ahoj Soňa, vzhľadom k tomu, ako dôležitý EPIPEN je, podľa mňa s tým nikto nebude mať žiadny problém…prešiel som aj pár diskusných fór a nemal by s tým byť žiadny problém. Daj si ho do priehľadného sáčku a kľudne ho maj pri sebe…v krajnom prípade by som si zobral nejaké potvrdenie od lekára, ale podľa mňa ho nebudeš potrebovať.

      Inak bližšie info nájdeš aj tu, kde píšu, aby ti EPIPEN skontrolovali vizuálne a nie cez RTG:

      http://www.epipen.com/living/travel/flying

      • Soňa

        Ale ten EPIPEN musím mať spolu s ostatnými liekmi pri tekutinách? Alebo si to môžem dať osobitne do viacerých vrecúšok?

  26. Eva

    Letím so spoločnosťou Ryanair do Manchesteru a chcem sa opýtať či môžem mať v príručnej batožine aj fotoaparát?

  27. Zuzana

    Ahoj Mike.. tak sa obraciam opat zo ziadostou o pomoc, snad tentokrat ta zastihnem a nebudem musiet zistovat inak, haha, vidim predpisane rozmery batoziny ryanair a aj ze si niekde pisal ze ak je taska flexibilna tak je ok prekrocenie limitu. Ale mam letiet s touto spolocnostou a moja taska je taka ta sportova a miery vo vrchnej casti (hlavne dlzka a sirka) su aj pod limit ale na spodnej casti presahuju limit – dlzka asi o 2 – 3 cm a sirka sa mi zda ze aj o 10 cm.. neviem ci je to ok alebo sa mam radsej poobzerat po inej taske.. Dik za odpoved Zuzana

    • Mike

      Ahoj Zuzka, prepáč za neskorú odpoveď…no záleží to od tašky, ako je „spratná“, ale 10 cm navyše pri šírke už znie celkom dosť…ale ťažko sa mi to hodnotí…takže som ti asi moc nepomohol :(

  28. Luba z Ba

    Dobry den,
    rada by som sa opytala ci by som mohla mat v prirucnej batozine sucasty (plosne spoje..) do PC v krabicke.
    Dakujem

  29. Ruby

    Dobrý deň,

    Letím charterom a chcela by som sa spýtať či si možem vziať (ale nie do príručnej)
    peroxid na dezinfekciu.

    pekný deň :)

  30. Ľuba

    Dobrý deň,Mike.
    Cestujem s Austrian Airline do Kanady. Môžem si so sebou do príručnej tašky vziať kozmetický krém a zubnú pastu v tube? Stačí ich mať v priehľadnom vrecúšku pri kontrole?
    Fotoaparát môže byť osobitne, alebo je lepšie ho pribaliť do príručnej tašky ?
    Ďakujem.

    • Mike

      Dobrý deň Ľuba! Ak letíte s Austrian Airlines foťák môžete mať kľudne mimo príručnej batožiny. Čo sa týka krému a pasty, musia mať do 100 ml a potom ich stačí mať v tom priehľadnom vrecúšku. Šťastný let prajem!

  31. Sasa

    Mame povolenu len prirucnu batozinu do 10 kg.letime reinerom . Co sa tyka tekutin mozem mat tych flasticiek viac ako 10 ? ked nebudu presahovat 100 ml? .. Dokopy mi to bude davat liter … Mam v tom nejasno :D

    • Mike

      Saša, myslím, že v pohode. Obmedzenie je len na celkový objem 1 liter, takže predpokladám, že počet nádobiek nebude nikto skúmať…každá však musí mať do 100 ml.

  32. Milo

    Ahoj,letím spoločnosťou Ryanair do Španielska,môžem si do príručnej batožiny zabaliť CYKLOMERAC a ŠPORTTESTER? Ďakujem..

  33. janina

    ahoj, cestujem s Ryanair do Londyna, mozem si zobrat do prirucnej batoziny kliestiky na vytacanie mihalnic? dakujem

  34. Alcielle

    Zdravím, chcem sa opytat ci mi nebudu robit problemy na letisku kvoli piercingu – v uchu dva hroty spojene tyckou (industrial) spicky nie su extra ostre, ale aj tak…. bude lepsie ak ho vymenim za nieco „menej nebezpecne spolocnosti“? ;)
    letim ryanairom.diky moc!

  35. zaninka

    Ďakujem pekne za odpoveď :-)))

  36. zaninka

    Ahoj,letím spoločnosťou Ryanair do Španielska,môžem do príručnej batožiny zabaliť konzervy ako napr.morcadella,paštieky,alebo sáčkové polievky……?Ďakujem

  37. Tomas

    Dobry den , chcem sa spytat o ocnych kvapkach , budem na to potrebovat sacok alebo nie?

  38. Dana

    Chcem sa spýtať či si môžem do príručnej batožiny zbaliť okuliare, a kabelky, dakujem :)

    • Mike

      Dana, samozrejme okuliare a kabelky si kľudne môžeš zabaliť do príručnej batožiny…

  39. Braňo

    Kto má skúsenosti s letiskom v Budapešti a spoločnosťou Wizz air ? veľmi si dávajú záležať na kontrole rozmerov a hmotnosti príručnej batožiny ? Posledný rozmer batožiny mám totiž asi o 4-5 cm hlbší ako je predpísané. Treba pri kontrole vykladať z príručnej batožiny notebook a iné elektronické zariadania ? Počul som, že je v Budapešti letisko relatívne malé, takže by som mal nájsť v pohode správny gate, či ? :D Letím už vo štvrtok tak sa radšej informujem, ďakujem :)

  40. Jožo

    Ahoj, chcem sa opýtať, či si do príručnej batožiny môžem pribaliť aj kondómy ? Bojím sa totiž aby mi ich nevyhodili, keďže sa každý nachádza v obale, v ktorom je aj tekutina…

    • Mike

      Jožo, kondómy si kľudne zabaľ, určite ti ich nevyhodia. A aké to máš špeciálna kondómy, že sú zabalené v tekutine? :P

      • Jožo

        Však každý kondóm je lubrikovaný, tak že či sa to neráta za tekutinu vnútri každého kondómu som chcel vedieť, hm ? :D

  41. lucy164

    Dobry den chcem sa spytat letim o tyzden s ryaniarom mam len prirucnu – holiaci strojcek moze byt? a este otazocka ked kufor presahuje rozmery je jasne ze sa do tej ich mierky nezmesti avsak ak je to cestovna taska ona je foremna tym padom ak par cm beha hore dole vadi?

    dakujem za odpoved :)

    • Mike

      Ak je tá taška „flexibilná“, tak pár cm navyše by nemalo robiť problémy…

      • lucy164

        Este mam jednu otazocku co sa tyka tekutin kozmetiky – musia byt len v jednom sacku? mohol by byt aj priesvitne kozmeticke vrecko?

      • Mike

        Tekutá kozmetika tiež musí mať do 100 ml a musí byť v tom uzatvárateľnom priesvitnom sáčku. Ak nemáš, na letisku v Bratislave je automat.

      • lucy164

        Este teda poprosim o jednu radu – do sacku (kde ide kozmetika) davam aj tuhy deodorant ? kedze to nie je tekute? potom napriklad tuhe mydlo? a co kontaktne sosovky? Vopred dakujem za odpoved :)

      • Mike

        Myslím, že aj tuhý deodorant sa dáva do sáčku, ale to som si nie istý. Šošovky nie, ale roztok áno a tiež musí mať do 100 ml. Mydlo nie je tekutina.

  42. Zuzana

    Dobry chcem sa opytat ci si mozem zo sebou do prirucnej batoziny vziat lesk na pery, alebo balzam na pery?

  43. Maťa

    Ahoj,
    chcela by som sa spýtať, či bude nejaký problém pri kontrole ak mamka bola operovaná na bedrový klb a má tam klince.

    Je potrebné nejaké potvrdenie?

    • Mike

      Ahoj Maťa, no asi by to bolo najlepšie mať o tom nejaké potvrdenie…podľa mňa by to akceptovali od tvojej mamy aj len tak ústne, ale s potvrdením to bude na istotu…

  44. bajnokova

    môžem si vziť do lietadla inzulínové pero

  45. Nikolka

    Dobry den.
    V lete letim KE-Praha-Pariz s CSA. chcela by som vediet ci mozem na palubu zobrat kabelku plus brasnu s ntb, alebo ci to vsetko musi byt v 1 kuse. Dakujem pekne

    • Mike

      Nikolka, v ekonomickej triede ČSA povoľujú iba 1 kus príručnej batožiny s rozmermi 55x45x25 cm a hmotnosťou do 8 kg, takže tak…majú na stránke aj takú vetičku, že „Všechny ostatní předměty musí být uloženy v kabinovém zavazadle.“

  46. František

    Ahoj
    Chcem sa opýtať sobotu letím do Anglicka z rainarom mam len príručnú batožinu všetko je dobré okrem šírky ta presahuje o 3 cm. Dostanem zato pokutu alebo čo mám urobiť na letisku.Alebo aká je veľká pokuta.
    A ešte taška ma kolieskach dúfam že to nebudú brat ako kufor vraj kufor hore nemôžem.
    Ďakujem za odpoveď

  47. Iva

    Ďakujem za pekne spracované info ohľadne priručnej batožiny. Prave som nahodou zistila odpoveď na moju otazku ohľadne špirály, čo som rano brala ako položart (ved špirala sa nemôže ratat do 1000ml) :) :) :)

  48. FILIP

    Ahoj
    Chcem sa opýtať užívam Testosterón ENANTHATE“ môžem ho pribaliť do batožiny
    Potrebujem zo sebou zobrať lekársky predpis ?
    Ďakujem za skorú odpoveď

    • Mike

      Filip, v akej forme je ten testosterón? V ampulkách? Ak ho máš na predpis, vezmi si ho (ten predpis). Ak nie, nevidím dôvod, prečo by si mal potrebovať potvrdenie…

      • FILIP

        Je v ampulkách, takže stačí my obnoviť predpis
        Ďakujem za odpoveď

      • FILIP

        Ešte by som sa chcel opýtať či Váš môžem nejako kontaktovať mám otázku osobného charakteru a nechcem ju tu rozoberať
        Ďakujem za čas a odpoveď

      • Mike

        Jasné Filip, napíš mi na blog@cestujemeposvete.sk

  49. Lucia

    Ahoj , môžem mať v príručnej batožine parfém? Ak áno tak ho asi treba zabaliť do vrecúška, že? :-) letím ryanairom. diky pekne

    • Mike

      Lucka, parfém si kľudne vezmi, ak nepresahuje 100 ml. A áno, mal by byť v tom priehľadnom vrecúšku.

  50. Kika

    Dobrý deň, ja sa chcem opýtať, letím v lete do Talianska ale môj kufor presahuje tieto rozmerý príručnej batožiny o pár cm, je to problém? Môžem s tým mať nejaké problémy na letisku? Cestujem na 3 týždne, a už len to že mám mať len príručnú batožinu ma priam ubíja.:D:D

    • Mike

      Kika, ale veď kľudne si môžeš priplatiť kufor ;)

      Prísnosť pozemného personálu záleží od toho, s kým letíš. Ryanair zvykne byť veľmi prísny, najmä v zahraničí. Záleží, kde máš tie centimetre navyše, niekedy sa to dá ošidiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET