CestopédiaLetecká doprava

Lacné letenky – ako na to…

Fenomén lacných leteniek a low cost leteckých spoločností je na Slovensku badateľný už niekoľko rokov. Ľudia si už zvykli na pomerne lacné víkendové pobyty v európskych mestách, tzv. city breaks. V poslednej dobe sú však ceny leteniek viac ako inokedy ovplyvňované rastúcimi cenami ropy. Existuje však niekoľko jednoduchých trikov, ktoré nám pri vyhľadávaní lacných leteniek pomôžu. V tomto príspevku by som chcel postupne predstaviť niektoré z nich.

SkyEurope Airlines: Kalendár nízkych cien

Na stránke slovenského low cost prepravcu SkyEurope Airlines je prístupný jednoduchý nástroj na vyhľadávanie lacných leteniek. Volá sa Kalendár nízkych cien a nájdete ho v červenom rezervačnom formulári. Stačí, ak pri vyhľadávaní letov zaškrtnete políčko nesúce názov tohto nástroja. Ak využívate Kalendár nízkych cien, zobrazenie dostupných letov trvá o niečo dlhšie. Čakanie sa však určite vyplatí. Na ďalšej stránke sa vám totižto zobrazí zvolený mesiac odletu a príletu a pri každom dni, v ktorom je dostupný aspoň jeden let, sa zobrazuje cena najlacnejšej dostupnej letenky – samozrejme vrátane letiskových poplatkov. V kalendári je možné „listovať“ a posúvať sa tak na predchádzajúce, resp. nasledujúce mesiace.

Kupujte v predstihu…

V low cost spoločnostiach platí „Kto prv príde, ten prv melie“. Každý let je rozdelený do niekoľkých tried (nemám na mysli 1. triedu a turistickú triedu, ale rezervačné triedy). Každá trieda má stanovenú určitú cenu leteniek a počet pasažierov, ktorí si môžu letenky v tejto triede a za túto cenu kúpiť. Systém sa potom správa nasledovne: ak je napr. v najlacnejšej triede Z spolu 20 leteniek za 990 SKK, logicky sa k týmto letenkám dostanú ľudia, ktorí si letenky kupujú v dostatočnom predstihu, keď je ešte lietadlo prázdne a letenky lacné. Keď sa týchto 20 leteniek predá, rezervačný systém skočí na ďalšiu triedu s už drahšími letenkami, potom na ďalšiu s ešte drahšími, atď.

Za takýto prístup sa netreba na low cost spoločnosti hnevať, pretože s každým letom sú spojené nemalé prevádzkové náklady a keby mali všetky miesta v lietadle predať za najnižšiu cenu, dlho by na trhu nevydržali…preto vám odporúčam: plánujte svoje výlety v predstihu, kupujte si lacné letenky aj dva mesiace dopredu a peniaze míňajte radšej na suveníry ako na dopravu…;)

Tip: Low cost prepravca SkyEurope Airlines na svojej novej webstránke uvádza, že si už dnes môžete zarezervovať letenky na budúce leto, a dokonca aj neskôr, konkrétne až do 24. októbra 2009.

Prihláste sa do newslettra…

Myslím, že už takmer každá letecká spoločnosť má svoj newsletter. Newsletter predstavuje najjednoduchší spôsob, ako sa dozvedieť o aktuálnej ponuke lacných leteniek. Ak chcete byť pravidelne informovaní o špeciálnych ponukách SkyEurope Airlines, zaregistrujte sa na tejto stránke.

Ryanair takisto zasiela svoj newsletter. Zaregistrovať sa môžete vyplnením formuláru na tejto stránke.

Cestujte mimo špičku

Pokiaľ si môžete dovoliť ten luxus a cestovať kedykoľvek sa vám zachce, vyberte si radšej dni mimo špičku. Časy, ktoré sú považované za „nešpičkové“, sa líšia u každej leteckej spoločnosti, avšak vo všeobecnosti platí, že sú to najmä dni cez pracovný týždeň, samozrejme okrem piatka, ktorý je naopak jedným z najvyžaťenejších dní.

Ryanair: podľa webstránky írskej nízkonákladovej spoločnosti sa za obdobie mimo špičky považuje pondelok poobede až štvrtok doobeda, a tiež sobota po 12:00.

Happy Hour na www.skyeurope.com

Letecká spoločnosť SkyEurope Airlines ponúka od 6. októbra novú pravidelnú akciu nazvanú „Happy Hour“. Znamená to, že každý pracovný deň od 12:00 do 13:00 bude na stránke Happy Hour dostupných niekoľko destinácií za výrazne znížené ceny. Ako príklad poslúžia lacné letenky do Londýna (z Bratislavy) za 299 Sk, lacné letenky do Košíc (z Bratislavy) za 149 Sk alebo lacné letenky do Benátok (z Viedne) za 9 €.

Výhodou tejto akcie je, že lacné letenky dostupné počas Happy Hour sú určené približne na mesiac dopredu, kedy už sú za normálnych okolností ceny leteniek oveľa vyššie.

Porovnávajte ceny leteniek…

Nekupujte prvú letenku, ktorú nájdete. Na našom blogu máte možnosť využiť služby prvého a najskúsenejšieho predajcu leteniek na Slovensku – spoločnosti Pelikán. Na stránke Lacné letenky stačí zadať požadované destinácie a dátumy a kliknúť na Hľadaj. Následne budete presmerovaní na stránku pelikan.sk, kde vám budú ponúknuté letenky od viac ako 800 leteckých spoločností vrátane nízkonákladových (low cost) spoločností, zoradené podľa ceny.

Autor fotky: Oleksandr Pidvalnyi

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

5 komentárov

  1. Martin

    Ja využívam Ryanair a celkom sa mi to osvedčilo. Len treba pravidelne sledovať ceny…

  2. Mike

    Rado Rohal: Prepchatý PR v prospech koho? :) Snažil som sa zhrnúť možnosti Slováka nakúpiť si lacné letenky…

  3. Rado Rohal

    Letenky/s preklikom na pelikan: mozno si si nevsimol ale tento odkaz ti je uplne na nic :-)

    K teme: zaujimavy clanok, aj ked vyslovene prepchaty PR, ale rozumiem tomu :-)

  4. Mike

    Letenky: Hej, je to otázka taktiky, treba si zvážiť, nakoľko je „objavená“ cena výhodná…napríklad teraz (do 2.11.2008) ponúka SkyEurope Airlines lacné letenky na rok 2009 za 9 €…spiatočná letenka je teda za 18 €, čo je podľa mňa dosť nízka cena, ktorá v budúcnosti už asi nižšia nebude…:)

  5. Letenky

    No je to naozaj vec nazoru.. myslim to kupovanie v prdstihu, lebo sa mi stalo uz velakrat, ze som si kupil letenku za celkom slusnu cenu dostatocne dopredu a zrazu za par dni cena klesla este viac a vyraznejsie.. takze je to otazka taktiky :D

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY